Kind leert pratenAls ouder wil je natuurlijk weten wanneer je kind leert te praten, dit is een cruciale ontwikkeling voor het kind. En dat wil je als ouder uiteraard goed bij houden. Kinderen leren te praten in de eerste twee tot drie jaar. Hieronder zullen we uitlichten per maand wat de kinderen ongeveer leren, zodat je zelf het een beetje bij kunt houden bij je eigen kind.

1 tot 3 maanden

Praten doen ze eigenlijk nog niet echt, de communicatie die er bij baby’s is, is voornamelijk huilen. Wat wel geconstateerd kan worden is of een baby huilt omdat hij voeding wilt of omdat hij moe is. Daarnaast zie je de baby’s regelmatig brabbelen, kuchen of zuchten.

4 maanden

In deze periode begint hij langzamerhand te brabbelen. Hier kan de baby soms zijn eerste woordje zeggen als ‘mama’ of ‘papa’. Echt praten is het nog niet, vaak probeert het kind wat te brabbelen zonder dat hier echt wat uitkomt.

6 tot 9 maanden

In deze tijd zal de baby een stuk meer brabbelen. Langzamerhand wordt het brabbelen iets logischer en begint het meer op praten te lijken. De baby leert langzamerhand tonen en klanken te gebruiken die hij hoort. In deze fase kun je ook beter je baby leren praten, door zelf veel te praten tegen hem.

12 tot 17 maanden

Na een jaar leert je baby vaak een aantal woorden die hij vaak als antwoord gebruikt. Je zult merken dat hij vaak dezelfde woorden gebruikt. Ook begint de baby nu te intoneren wanneer hij wat wilt overbrengen. Leuk om te zien in deze periode is dat de baby bewust wordt dat hij met woorden zaken voor elkaar krijgt. Hierdoor wilt hij vaak ook steeds meer praten. Ook zul je merken dat de klank soms hoog is bij een vragend woord.

18 tot 24 maanden

Je zult merken dat het kind hier snel leert praten. Het kind pakt nu alles veel sneller op. Hij leert hier zelfs wel tien of meer woorden op een dag en gaat hier ook langzamerhand zinnen proberen te maken. Dit start vaak met kleinere zinnen van enkele woorden. Ook leuk om te zien is dat de baby vaak zelfstandige naamwoorden door elkaar haalt.

25 tot 36 maanden

In deze tijd groeit de vocabulaire van het kind enorm. Hier leert hij hele zinnen te maken met vaak simpelere woorden. Opvallend in deze periode is dat kinderen moeite hebben met het gebruiken van de juiste volume, zo praten ze soms te hard. Rond de drie jaar kan een kind vaak normaal praten met een juiste spraakpatroon.

Elk kind is anders

Het bovenstaande scheme is natuurlijk per kind verschillend. Sommige kinderen lopen voor, sommigen lopen achter en dat kan ook heel normaal zijn. Elk kind ontwikkelt zich anders. Als ouder hoef je dus ook niet direct zorgen te maken als je kind wat achterloopt. Wanneer je echter constateert of het gevoel hebt dat je kind wel erg ver achterloopt, dan is het goed om je huisarts hierover te raadplegen.

In een ander artikel op onze website geven wij tips om het kind beter te leren praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *