baby leren pratenWaar we in het vorige artikel hebben geschreven over wanneer het kind leert praten, gaan we hier specifiek in hoe je kunt stimuleren om de baby meer te leren praten. De taalontwikkeling is namelijk erg belangrijk voor een kind, het is daarom cruciaal als ouders hier veel tijd aan te besteden zodat het kind zich zo goed mogelijk ontwikkeld.

De eerste woordjes zijn altijd geweldig om te horen, een moment dat je het liefst zou vastleggen. Leuk is dat baby’s en kinderen veel woorden zeggen, zonder dat ze het begrijpen wat het eigenlijk betekent. Als ouder is het belangrijk om veel tegen je baby te praten. Ook al begrijpt de baby het niet. Probeer daarom zoveel mogelijk te praten. Stel daarbij vragen aan de baby als er actie wordt ondernomen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Wil je wat wat drinken?
 • Ga je mee naar buiten?
 • Zullen we naar opa en oma toe gaan?

Wat goed is om vervolgens te doen is altijd het kind de kans te geven iets terug te brabbelen. Geef de ruimte en tijd om het kind wat geluiden te maken. Hier kun je zelf vervolgens ook weer op reageren met een antwoord. Wees wel bewust dat je niet in babytaal gaat praten, maar praat gewoon normaal. Van het spreken in babytaal, leert het kind namelijk niks.

Bij drie maanden begint je kind te brabbelen. Hierin zegt de baby eigenlijk niks, maar probeert hij wel te communiceren met je. Wat baby’s leuk vinden is hier een reactie op krijgen, zorg dus als ouder dat je hier altijd op reageert. Doe dit zoveel mogelijk als de baby een geluid maakt. Dit heeft namelijk een stimulerend effect, een baby ziet dan in om dit vaker te doen als hij een reactie krijgt. Langzamerhand leert een kind zo meerdere klanken ontdekken. Ook zingen kan helpen om de kind beter te leren praten, regelmatig in huis zingen is dus zeker aan te raden als je hier van houdt!

Bij negen maanden is het kind inmiddels alweer een stukje verder ontwikkeld. Hier ziet hij verbanden tussen het gedrag en wat er wordt gezegd. Leuk is dat je in deze tijd het kind kunt stimuleren om te praten door bijvoorbeeld:

 • Spelletjes te spelen
 • Plaatjes te laten zien
 • Kleine opdrachtjes te geven

Voornamelijk plaatjes laten zien kan goed werken. Denk bijvoorbeeld aan het laten zien van steden, woorden of dieren wat ze vaak erg leuk vinden. Ook geluiden kunnen goed werken, als jij als ouder een geluid nadoet van een dier zal het kind je imiteren waarna je verteld wat voor dier je nadoet.

Tussen de tien en viertien maanden oud leert je kind de eerste woorden vaak zeggen. Dit zijn vaak de belangrijkste woorden die hij vaak hoort, denk hierbij aan mama en papa. In deze tijd pakt je kind het beter op om nieuwe woorden te leren, al gaat het nog niet zo snel. Probeer goed aandacht te besteden als ouder om nieuwe woorden te leren voor het kind.

Na 1,5 jaar is het goed om het kind te stimuleren te leren praten door voor te lezen. Elke dag even voorlezen uit een kinderboekje doet wonderen. Zo leert hij dagelijks nieuwe wonderen en kan hij vaak zo slapen hierna. Na 18 maanden begint je kind met het maken van kortere zinnen,  het is hierbij belangrijk dat je kind voelt dat je begrijpt wat hij zegt. Het is daarom altijd belangrijk om goed te antwoorden als je kind wat wilt zeggen. Als voorbeeld wanneer het kind zegt ‘kat lief’, waarop je zelf reageert: ja, de kat is lief? Zo leert je kind beter de juiste woorden gebruiken.

Alle tips op een rij

 • Zorg dat je veel praat tegen je kind. Probeer als ware gesprekjes te beginnen en antwoord op je kind als hij wat probeert te brabbelen.
 • Start met voorlezen van boekjes bij de leeftijd van circa 18 maanden.
 • Laat plaatjes zien en benoem deze.
 • Wanneer je kind korte zinnen maakt, probeer deze vollediger te maken. Doe dit op een vrolijke manier zodat hij langzamerhand meer woorden leert kennen en grotere zinnen leert maken.
 • Benoem zaken waar je kind naar kijkt. Loop je met je kind ergens, benoem zoveel mogelijk. Zo leert hij nieuwe woorden ontdekken.
 • Let op dat je zelf niet praat als een baby, praat als een ouder. Anders gaat je kind het zelf ook niet leren. Een kind leert wat hij hoort. Let dus altijd even goed op je stem en klanken, het gebruik van verschillende tonen en klanken is belangrijk.
 • Let ook op de lichaamstaal wanneer je wat wilt uitstralen.
 • Bepaalde baby speelgoed kan helpen voor meer interactie.

Leuke weetjes

 • Wist je dat baby’s tussen de 18 en 24 maanden ruim 200 woorden leren?
 • Wanneer kinderen een ouder broertje of zusje hebben, ze vaak later praten.
 • Wanneer een kind opgroeit in een omgeving waar op veel gevarieerde manieren wordt gesproken, het kind vaak beter start op school.
 • Een kind dat borstvoeding krijgt brabbelt eerder dan een baby die flesvoeding krijgt.