Zindelijkheid van een kindAls ouder heb je waarschijnlijk veel vragen, een bekend onderwerp hierbij is vaak wanneer het kind zindelijk wordt en wat hier aan te doen valt als ouder om dit proces te stimuleren. Geheel logisch, want elke ouder wilt eigenlijk het liefst zijn kinderen zo snel mogelijk zindelijk. Het is als ouder belangrijk bewust te zijn dat je dit proces niet kunt versnellen, een kind wordt pas zindelijk wanneer hij dit zelf wilt. Dwingen heeft dus geen zin. Geduld is dus een schone zaak bij de ontwikkeling van je kind. Wat je wel kunt doen is zaken aanmoedigen als ouder, dit werkt vaak erg goed waar we later ook meer over zullen vertellen.

Wanneer is het kind klaar om zindelijk te worden?

Meestal is dit zo rond twee jaar, dit komt omdat je kind lichamelijk in staat moet zijn om dingen aan te voelen. Wanneer het kindje moet poepen of plassen, dan moet hij bewust zijn dat hij dit moet doen. Wanneer een kind dit lichamelijk niet aanvoelt, dan ziet hij dit niet van te voren aankomen. Pas in een later stadium krijgen ze het door en zijn ze bewust van de aandrang hiervoor. Ook weten ze dan pas wat er aan de hand is, voordat iets gaat gebeuren. Ook moet het kind de controle hebben, want er in het eerste twee jaar vaak niet is. Zo zal het kind genoeg controle moeten hebben over zijn sluitspier, wat betekent dat hij het even kan ophouden en kan laten gaan wanneer hij op het toilet zit.

Opvallend is dat meisjes vaak eerder zindelijk zijn dan jongens in het algemeen, al verschilt dit nog in elke situatie. Als ouder moet je niet te veel bezig zijn met het zindelijker maken van je kind, dit werkt niet en zal eerder beangstigend overkomen. Je kind bepaald zelf zijn eigen ontwikkelingen, net als hij zelf leert praten wanneer hij dat wilt.

Wat kun je als ouder wel doen?

Je vraagt je als ouder natuurlijk af wat je wel kunt doen. Wat je wel kunt doen is je peuter stimuleren, aanmoedigen en belonen in bepaalde situaties. Wanneer je kind er lichamelijk klaar voor is, kun je hem stimuleren. Dit kan door het wc-potje binnen handbereik neer te zetten en proberen duidelijk te maken wat de bedoeling hiervan is. Zo zou je hem er op kunnen zetten als je denkt dat hij zou moeten poepen of plassen, op deze wijze krijgt hij beter door wat de bedoeling is. Wat je als ouder niet moet doen is boos worden als het niet direct lukt, in het begin is de kans groot dat je kind niet direct wilt luisteren. In veel situaties zul je merken dat je kind zelf ook erg trots is wanneer het hem is gelukt.

Wat je ook kunt doen is je kind belonen wanneer hij het goed gedaan heeft, op deze manier krijgt hij door dat hij goed bezig is. Wees zeker niet overstuur in het begin als het niet goed wilt gaan, kinderen zijn vaak aan spelen en hebben het nog niet echt door. Vaak kost het even tijd maar pakt je kind het vanzelf op wanneer hij er klaar voor is en met wat extra aanmoediging gaat het zeker lukken.

Zindelijkheidstraining peuter – Tip voor ouders

Er zijn diverse boeken die aan te raden om door te nemen met je kind. Met leuke afbeeldingen en illustraties krijgt je kind het ook beter door en is het ook nog is leuk om te doen ook. Boeken die aan te raden zijn:

Of het boek specifiek voor ouders om beter het kind zindelijker te maken:

Het proces van zindelijkheid

Zindelijk worden werkt altijd in stapjes. Kinderen worden altijd eerst overdag zindelijk, wat soms raar klinkt. Ook worden ze eerst zindelijk voor het plassen, waar het poepen later pas gebeurd. Dat ze s’ nachts zindelijk worden duurt dus ook wat langer. Als ouder moet je niet ineens minder drinken geven, zodat hij s’ nachts minder zal plassen. Wat wel aan te raden is om hem nog even op de de pot te zetten voordat hij gaat slapen. Ook kan vaak de luier beter aangelaten worden, tenzij je er vrij zeker van bent dat je kind niet in bed zal plassen. Het laatste wat je wilt is natuurlijk je kind in een nat bed laten slapen.

Wat ook vaak gebeurd is dat het kind ineens terugvalt, net wanneer je denkt dat hij bijna zindelijk is. Dit is gelukkig heel natuurlijk. Je denkt dat hij bijna zindelijk is en van de één op andere dag plast hij weer in zijn broek. Dit heeft vaak een oorzaak, wat in de meeste gevallen te danken is aan stress en spanning. Denk hierbij aan dat hij naar creche toe moet of er is iets ingrijpends gebeurd. Of het feit dat hij een nieuw broertje of zusje krijgt. Het is altijd goed om te kijken wat de oorzaak is, zodat je kunt kijken of je verandering in de situatie kunt brengen en hem beter gerust kunt stellen. Het is vaak een kwestie van tijd voordat het zelf weer over gaat, wees dus niet bang hiervoor.

Nog niet zindelijk en het kind moet naar school?

Ook dit is een situatie die vaker voorkomt. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zindelijk is, maar je kunt hier niet teveel tegen doen. En zoals eerder gezegd: dwingen is geen optie. Zo circa 15% is nog niet zindelijk bij een leeftijd van vijf jaar. Het komt dus vaak voor. Het beste is om dit geval de school te raadplegen en hierover te vertellen. Er zijn scholen die eisen hebben hierover, omdat de leraren hier geen tijd voor hebben. Andere scholen vinden het weer een minder probleem. Het is dus altijd goed om even te overleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *