Ga je graag naar de sauna? Een dagje naar een wellness centrum is voor veel mensen een heerlijk en gezellig dagje uit. Gezellig met vrienden, vriendinnen, kennissen, familie of je partner erop uit. Echter roept dit natuurlijk al een aantal vragen bij je op wanneer je zwanger bent. Mag ik in de sauna als ik zwanger bent? Hoelang mag ik in de sauna? Kan het überhaupt kwaad voor mij baby om de sauna in te gaan tijdens een zwangerschap? Wil je ook graag onder de zonnebank tijdens je zwangerschap? Lees van het artikel over onder de zonnebank tijdens mijn zwangerschap.

Wij proberen op deze pagina zoveel mogelijk van de vragen te beantwoorden welke zicht bij jou kunnen voordoen als je zwanger bent en naar de sauna wilt. We hebben daarbij de verschillende perioden tijdens je zwangerschap doorgenomen en gekeken of het in die periode wel of niet verstandig is. Verder hebben wij alle belangrijkste do’s & don’ts overzichtelijk voor je op een rij gezet. Deze zijn verstandig om even door te nemen als je zwanger bent en van plan bent naar de sauna te gaan!

Trimester 1 van de zwangerschap

Dit zijn de eerste 13 weken (3 maanden) van je zwangerschap. Tijdens deze periode wordt het afgeraden om de sauna in te gaan. Hierin heeft je baby nog de status van een embryo en is het volledig in ontwikkeling. Je baby groeit van een eicel naar een foetus. Aan het eind van het eerste trimester heeft je baby al een uiterlijk van een echt mensje. Ook wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt en hier voor bloeddrukverlagende middelen slikt, is het onverstandig om de sauna in de gaan. De sauna zorgt voor dat je bloed dunner wordt door de warmte en daardoor wordt het allemaal net even teveel voor je lichaam.

Trimester 2 van de zwangerschap

Tijdens het 2e trimester kun je over het algemeen wel gewoon de sauna, maar let wel op een aantal belangrijke zaken! Zo moet je altijd goed op je lichaam letten en luisteren naar je eigen lichaam. Ga niet zo lang in de sauna dat je het er zelf al zwaar mee krijgt. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam het moeilijker om zich aan te passen aan de temperatuur verschillen. Ga maximaal 10 minuten in de sauna en zeker niet langer. Tussen de saunarondes door is het ook goed om even rust te houden. Door niet te lang in de sauna te blijven zitten stijgt je lichaamstemperatuur niet meer dan een graad. Als je lichaamstemperatuur teveel stijgt dan kan dit een kunstmatige koorts geven, want niet gezond is voor de baby. Dit is ook het geval bij het nemen van een warm bad. Tijdens het nemen van een warm bad kan de warmte alleen via je hoofd ontsnappen. Dit kan je lichaamstemperatuur al snel omhoog helpen. Daarom wordt het aangeraden om alleen in een bad te stappen welke niet warmer is dan je eigen lichaamstemperatuur.

Een ander belangrijk punt is om niet in de infraroodcabine te gaan tijdens de zwangerschap. De stralingen van de infrarood sauna zijn namelijk niet gezond.

Trimester 3 van de zwangerschap

Tijdens deze periode gelden in feite dezelfde regels als bij trimester 2, maar let er vooral bij de laatste 6 weken dat het wordt afgeraden om gebruik te maken van openbare baden. Hiermee worden de hot whirlpools, kruidenbaden of hottubs bedoeld. Gezien er enige ontsluiting kan plaatsvinden tijdens de laatste periode van de zwangerschap is er ook meer kans op een infectie. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Do’s & don’ts

Om in een snel overzicht weer te geven wat de belangrijkste zaken zijn waar je wel en niet op dient te letten wanneer je een bezoek brengt aan de sauna tijdens je zwangerschap, hebben wij onderstaand de do’t en dont’s voor je geplaatst.

Do’s

Don’ts

Voordelen van een saunabezoek

Er zijn natuurlijk ook voordelen tijdens het bezoek aan de sauna. Behalve dat je er natuurlijk heerlijk kunt ontspannen in deze stressvolle periode zijn er nog een aantal voordelen te behalen uit een dagje naar het wellness centrum wanneer je zwanger bent. Zo zweet je veel vocht uit in de sauna. Hiermee voorkom je dat je teveel vocht vasthoudt in je lichaam. Ook zorgt een bezoek aan de sauna voor een snellere hartslag en een betere bloedsomloop. Uit verschillende onderzoeken is ook al gebleken dat hierbij de hartslag van je baby omhoog gaat, maar dit is niet erg zolang je je houdt aan de bovenstaande zaken. Bij lopen, fietsen, sporten en overige werkzaamheden, waarbij je hartslag omhoog gaat, gaat de hartslag van de baby ook omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *