Het vatten van kou is ook een van de vele zwangerschapskwalen waar je last van kunt hebben. Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen hier last van, het is een heel normaal verschijnsel waar je ook niet teveel zorgen over maakt. Het nadeel is dat dit wel kan aanhouden gedurende de zwangerschap periode. Maar de vraag is: Hoe staat het eigenlijk en wat kun je hier tegen doen? Dat leggen wij je graag hier uit.

Oorzaken van kou tijdens de zwangerschap

Het hormoon oestrogeen in je lichaam beïnvloedt de thermostaat in de hersenen, deze thermostaat zorgt voor de lichaamstemperatuur. Het hormoon zorgt ervoor dat de bloedvaten zich eerder afsluiten bij kou. Dit is ook de reden waarom veel vrouwen sneller last zullen hebben van koude handen en voeten in vergelijking met mannen. Tijdens de zwangerschap, namelijk tussen de achtste en tiende week, produceert de placenta meer oestrogeen. Dit leidt tot een verhoging van de bloedvolume. Ook heb je als vrouw zijnde tijdens de zwangerschap gemiddeld al 1 liter meer bloed, dit is voor de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby.

De echte oorzaak waardoor je sneller kou vat is dat de verhoging van het hormoon oestrogeen deze veroorzaakt.

Een andere oorzaak welke ook regelmatig een rol speelt is de vermoeidheid. In de periode dat je zwanger bent gebeurd er natuurlijk erg veel in het lichaam, wat zorgt dat je extra snel moe bent. Met name in de eerste drie maanden en laatste twee maanden in de zwangerschap. Tijdens de vermoeidheid wordt namelijk de hormoon ‘melatonine’ geproduceerd. Deze hormoon zorgt ervoor dat we ons voorbereiden op de nachtelijke rust, in dit proces wordt de thermostaat in de hersenen lager gezet, wat leidt dat je kouder voelt.

Maar er zijn natuurlijk een aantal zaken wat je kunt doen om het warmer te krijgen, bekijk hieronder een aantal tips.

Tips om warmer te krijgen

Draag warme kleding wanneer je kou voelt. Het is vaak erg lastig om het echt warm dan te krijgen, maar een dikkere kleding of meerdere dunne laagjes zorgen dat je beter geïsoleerd bent. Wanneer je naar buiten gaat, neem dan een sjaal mee of wanneer je s’avonds op de bank zit, denk dan een extra deken.

Ook een extra paar sokken of pantoffels kan zeker niet kwaad!

Een warm drankje of warme maaltijd kan je vaak ook even helpen warmer te voelen van binnen. Denk bijvoorbeeld aan een warme kop chocomelk of thee, zelfs in warmere tijd is dit aan te raden. Hoe raar het ook voelt soms.

Ook een warm bad is een goede manier om wat warmer te voelen, zorg alleen dat je het water niet te heet maakt. Dit is namelijk niet goed voor de bloedvaten en huid. Geen bad thuis? Een warme douche kan natuurlijk ook.

Rust is ook een erg belangrijke factor. Voornamelijk doordat je lichaam veel meer energie eist in de periode van je zwangerschap. Een klein middagdutje of nap kan je helpen weer fitter zijn de rest van de dag. Een uurtje of twee slapen doet vaak al wonderen.

Meer dan alleen kou?

Heb je zelf het gevoel dat niet alleen kou het probleem is? Raadpleeg dan je huisarts, deze kan onderzoeken of het probleem wellicht ergens anders ligt. Er kunnen namelijk ook andere klachten zijn tijdens de zwangerschap waar je soms overheen kijkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *