Branded maagzuur behoort ook tot een van de veel voorkomende zwangerschapskwalen. Het kan zowel voorkomen in een begin fase van de zwangerschap maar ook aan het einde komt het vaak voor. Het hebben van maagzuur is zeer vervelend, gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je hier tegen kunt doen. Welke ook op deze pagina uitgelicht zullen worden.
Het grootste percentage van de zwangere vrouwen heeft wel is last van branded maagzuur, onderzoek toont aan dat zelfs 70% er last van heeft gehad in de periode van de zwangerschap. De eerste maanden komt het dankzij de hormoonhuishouding die plaatsvindt. Je lichaam maakt zoveel veranderingen mee, waardoor deze soms raar gaat reageren. De sper tussen de maag en de slokdarm verslapt, wat leidt dat er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.
Maar ook in het laatste semester van de zwangerschapskalender is het goed mogelijk dat je last krijgt van maagzuur. Met name de zevende maand. De oorzaak hiervoor is dat de baby inmiddels aardig gegroeid is en veel ruimte inneemt. Dit betekent dat er meer druk wordt uitgeoefend op de maag en het maagzuur daardoor naar boven wordt gedrukt. Het zuur kan vervolgens in de slokdarm en keel terecht komen, waardoor het een branded effect geeft.
Symptomen van branded maagzuur
Niet alleen een branderig gevoel behoort tot de symptomen, ook een misselijk of opgeblazen gevoel komt vaak voor. Daarnaast kun je last krijgen van boeren of oprispingen (waar vaak ook wat maagzuur mee naar boven komt) en komt pijn voor in de borst ook regelmatig voor.
Wat doen tegen maagzuur? Tips en advies!
Er zijn ten eerste aantal eet- en drinks die kunnen helpen tegen het verminderen de maagzuur, welke wij hier opsommen:
- De houding tijdens het eten en drinken is belangrijk, maar ook de snelheid. Eet of drink niet te snel.
- Zorg dat het voedsel goed gekauwd wordt.
- Eet kleinere porties per dag, bijvoorbeeld van drie grote maaltijden neem je 5 a 6 kleinere maaltijden.
- Zorg dat je de laatste uurtjes voor het slapen gaat niks eet.
- Het beste laat je vet eten gekruid eten dat scherp is even staan en kun je citrusvruchten beter vermijden.
- Eet ook niet teveel knoflook, peulvruchten, uien of kool.
- Laat alcohol even staan.
- Ook koffie, thee en koolzuurhoudende dranken zijn af te raden.
- Eet even geen kauwgom, dit zorgt voor extra lucht.
Praktische tips om toe te passen
- Het nemen van lauwe melk of vanillevla kan helpen de zuur te verminderen.
- Het drinken van kamillethee of appelazijn dat opgelost is in water kan helpen.
- Draag niet te strakke kleding, draag comfortabele positiekleding.
- Zorg voor zo veel mogelijk ontspanning en zo min mogelijk stress.
- Let erop dat je regelmatig beweegt, hele tijd stilzitten is ook niet goed. Dit verbetert de spijsvertering en de stoelgang.
- Wanneer je wilt slapen, ga je linkerzij liggen.
- Zorg dat je niet hoeft te bukken even, dit zorgt er namelijk voor dat je zuur makkelijker in de slokdarm terecht komt.
- Zorg dat je hoofd wat lager ligt tijdens het slapen, gebruik bijvoorbeeld een extra kussen hiervoor.
- Kijk bij de apotheek of drogist voor geneesmiddelen die maagzuur neutraliseren, welke tijdens de zwangerschap ook gebruikt kunnen worden. Vraag hier dus altijd even goed na. Er is namelijk een kauwtablet of suspensie verkrijgbaar, voor tijdens de zwangerschap.
- Belangrijk is om gezond te eten, zorg ook voor vezelrijk voedsel.
- Rook je normaliter? Verminder dit of stop er even mee. Ook dit stimuleert het.
Heb je er erg lang last van en heb je al meerdere van bovenstaande tips geprobeerd om het te verminderen? Dan is het altijd goed om je huisarts of verloskundige te contacteren. De arts kan je medicijnen voorschrijven die veilig zijn voor gebruik tijdens het zwangerschap.