Tijdens de zwangerschap speelt gezondheid een belangrijke rol. En meer dan eerder moet je hier dus ook beter opletten. Het is namelijk niet alleen je eigen gezondheid dat een factor speelt, de gezondheid van je ongeboren kind zou een nog belangrijkere reden zijn dat je gezond zou willen zijn tijdens de zwangerschap.
Een ongezonde levensstijl kan schadelijke effecten hebben voor het kind. In dit artikel zullen wij specifiek ingaan op wat je niet mag eten tijdens de zwangerschap. Deze artikelen zijn namelijk schadelijk voor de baby.
Eten dat je niet moet nemen
- Rauw vlees (denk aan tartaar, biefstuk, carpaccio)
- Rauwe of gedroogde vleeswaren (denk aan filet american, salami, rauwe ham etc.)
- Leverworst, leversmeerworst en leverpaté
- Kant-en-klare vis uit de koeling (denk aan gerookte zalm of paling)
- Sushi met rauwe vis
- Rauwe schaal- en schelpdieren (denk aan kreeft, garnalen, krab etc.)
- Roofvissen (tonijn, haai, koningsmakreel) Let op, tonijn uit blik mag wel.
- Wilde paling
- Rauwe eieren
- Rauwe melk
- Zachte kaas (denk aan brie en geitenkaas gemaakt van rauwe melk)
- Kruidenpreparaten (pillen) en etherische olie van kruiden.
- Kalebaskalk
Eten waarvan je niet teveel moet nemen
- Drop (lees ook het artikel drop tijdens zwangerschap)
- Vette vis (1-2 keer per week is genoeg)
Het Voedingscentrum in Nederland heeft een handige A4 gemaakt. Een goede tip is om deze uit te printen en op je koelkast te hangen. Zo voorkom je problemen en kun je hier beter op letten.
Bekijk hier het formulier van het Voedingscentrum.
Belangrijk is dat je niet stress als je een keer wat gegeten hebt wat niet mag. Zorg ervoor dat het niet weer gebeurd. Je kunt er hierna niks meer aan doen.
Hoe en waarom je dit niet mag eten
Waarom geen melk en kaas
Melk afkomstig van een supermarkt is altijd veilig, melk welke direct bij een boer wordt gehaald daarentegen bevat listeria. Dit is niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Ook zachte kazen van rauwe melk moet vermeden worden. Hierbij draait het voornamelijk om kaas dat afkomstig is van rauwe melk wat aan rijping ondergaan is. Je kunt deze kazen ook herkennen aan de verpakking, hier staat vaak ‘au lait cru’ wat betekent dat het afkomstig is van rauwe melk.
Waarom geen rauw vlees
Hetzelfde als bij rauw melk bevat ook rauw vlees listeria. Daarnaast kan in rauw vlees ook toxoplasmose zitten, het wordt daarom afgeraden om rauw vlees te eten als rosbief, tartaar, carpaccio, filet americain en lever. Wanneer je rauw vlees wilt weten, als bijvoorbeeld biefstuk, zorg dat dit extra goed gebakken is. Geen raw of medium bestellen dus.
Waarom geen vis en schaaldieren
Zoals je waarschijnlijk al weet is vis gezond. Maar, tijdens de zwangerschap wil je geen kant-en-klare vis uit de koeling hebben. Eet geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren. Eet ook niet meer dan twee keer per week vette vis, vanwege de dioxines die hierin verwerkt zitten. Wat je daarentegen wel weer kunt eten is zoute haring en haring uit blik, dit wordt altijd kort bewaard waardoor bacteriën bijna geen mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen. Daarnaast is vis uit blik of uit een pot altijd verhit, dit overleven bacteriën niet. Waardoor ze geschikt zijn om te eten tijdens de zwangerschap.
Waarom geen lever
Tijdens de zwangerschap moet je op de vitamine A leggen, een hoge dosering kan namelijk zorgen voor aangeboren afwijkingen. En lever producten bevatten nou eenmaal veel vitamine A. Let dus op dat je geen hoge dosering hiervan binnen krijgt.
Waar wel op letten
Zorg dat je ook altijd ook genoeg ijzer binnen krijgt via je voeding tijdens de zwangerschap. Het is goed om regelmatig donkergroene bladgroenten, volkorenbrood, cornflakes, aardappelen, mager rood vlees, rozijnen, pruimen en peulvruchten te eten. Welke vol zitten met ijzer. Daarnaast stimuleert vitamine C ook de opname van ijzer uit het eten dat je neemt. Dit kan je bijvoorbeeld goed binnen krijgen via verse jus d’orange.
Het is belangrijk een gezond voedingspatroon aan te houden tijdens de zwangerschap. In een ander artikel op onze website hebben we ook meer geschreven wat eten tijdens de zwangerschap en over het belang van vitaminen tijdens de zwangerschap.