Als je zwanger bent is het volkomen normaal dat je je zorgen zult gaan maken over je baby. Je zult jezelf vragen gaan stellen over de gezondheid van je baby. Wat mag ik wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Mag ik sporten tijdens mijn zwangerschap? Mag ik onder de zonnebank als ik zwanger ben? Zo zijn er nog tig vragen die je aan jezelf zult stellen in de weken van dat je zwanger bent. Daarnaast is het een steeds groter probleem dat vrouwen steeds ouders worden wanneer ze hun eerst (of een latere) baby krijgen. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico’s dit voor de baby zal meebrengen. Veel vrouwen willen tegenwoordig hoger opgeleid zijn (langere studieperiode), financieel goed zitten en dus het huisje, boompje, beestje verhaal eerst hebben afgerond, doordat er een klein komt.
Prenatale Diagnostiek
Voor jezelf en je partner is dit natuurlijk het handigst en slimst om te doen. Echter brengt dit ook meer risico’s met zit mee. Volgens de deskundigen worden de risico’s na je 36ste groter. Wanneer je als vrouw na je 36ste levensjaar zwanger wordt, zul je met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog de mogelijkheden voor prenatale diagnostiek bespreken. Bij prenatale diagnostiek wordt gekeken naar aangeboren of erfelijke afwijkingen van je baby. Dit wordt gedaan door middel van drie verschillende methoden. Te weten: Vlokkentest, Vruchtwateronderzoek en een Uitgebreide echo. In dit artikel leggen we de vlokkentest verder voor je uit.
De vlokkentest – wat is het en voor wie is het bedoeld?
De vlokkentest, oftewel chorionvillusbiopsie, is een prenataal diagnostiek onderzoek. Deze is bedoeld om de aangeboren of erfelijke afwijkingen te constateren bij de baby. Of beter gezegd, om geen afwijkingen te constateren natuurlijk, zodat je er van uit kunt gaan dat jij en je partner een gezonden baby zullen krijgen. Een vlokkentest wordt vaak gedaan wanneer er een ongunstige uitslag is geweest bij een NIPT bloedonderzoek. Er kan ook worden gekozen om na het combinatieonderzoek direct over te gaan tot een vlokkentest (zonder een NIPT bloedonderzoek).
In beide gevallen (combinatieonderzoek en NIPT bloedonderzoek) kan er naast een vlokkentest ook worden gekozen voor een vruchtwateronderzoek. Het voordeel van een vlokkentest t.o.v. een vruchtwateronderzoek is dat een vlokkentest al kan worden gedaan wanneer je 10 weken zwanger bent. Het vruchtwateronderzoek kan pas worden gedaan als je 15 weken zwanger bent. Mocht er een aandoening zijn bij je baby dan dient er z.s.m. te worden ingegrepen om de gezondheid van je baby ten goede te komen. Hoe sneller er iets kan worden geconstateerd, hoe sneller je je baby kunt helpen.
Over de vlokkentest
Tijdens deze test wordt er door de gynaecoloog een aantal chorionvlokken uit de placenta weggenomen. In de afbeelding hiernaast is een voorbeeld van een vlokkentest te zien. De placenta wordt gevormd door chorionweefsel en deze ziet er vlokkig uit. Dit is de reden dat deze manier van testen het vlokkenonderzoek wordt genoemd. Het monster dat door de gynaecoloog wordt afgenomen wordt in het laboratorium onderzocht op chromosoomafwijkingen. Daarbij wordt gekeken of er afwijkingen bestaan in het DNA van de baby. Het doel met deze test is om te kijken of er afwijkingen zijn die kunnen duiden op het syndroom van down.
De vlokkentest kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd. Namelijk via de baarmoederhals (transcervicaal) of via de buikwand (transabdominaal). Bij beide van de voorgaande methoden wordt er gebruik gemaakt van een echografie.
Gevaren bij de test
Een vlokkentest kent geen grote gevaren, maar er bestaat wel een hele kleine kans op een miskraam wanneer je een vlokkentest ondergaat. Bij een vlokkentest via de baarmoederhals is er een kans van 0,4% op een miskraam. Bij de vlokkentest die via de buikwand plaatsvind is er een risico van 0,3% op een miskraam. Doe daarom pas een onderzoek als je huisarts, verloskundige en/of gynaecoloog jou ook dit advies hebben gegeven. Echter indien je geen onderzoek doet heb je ook een kans op een miskraam. Iedere vrouw heeft namelijk 2% kans op een miskraam vanaf het moment dat je zwanger wordt tot aan de 16e week van de zwangerschap. Wanneer je een vlokkentest ondergaat wordt dit dus nog een verhoogd met o,3 of 0,4%.
Toch is dit nog een erg lage kans waarbij er iets mis kan gaan. Heb je namelijk een ongunstige uitslag bij de combitest of bij het NIPT onderzoek dan wordt het toch aangeraden om deze test te ondergaan. Mocht er namelijk een afwijking bij je baby aanwezig zijn dan kan er op deze manier zo spoedig mogelijk worden ingegrepen.