Zwanger en alcoholAlcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk, net zoals bijvoorbeeld roken tijdens de zwangerschap of drugs tijdens zwangerschap. Een klein glaasje alcohol kan weinig kwaad, al is het nog beter dit uit te sluiten tijdens de zwangerschap. Hoe meer het gebruikt toeneemt, hoe groter de risico’s worden. De effecten voor het ongeboren kind worden steeds groter naarmate het alcohol gebruik toeneemt.

Hoe werkt het precies?

Wanneer je alcohol aan het drinken bent, drinkt je ongeboren kind ook mee. Alcohol verdeelt zich namelijk in de lichaamsvocht, de concentratie van alcohol in het bloed van de baby wordt dan even hoog als dat van jezelf. Wist je dat alcohol gedurende hele zwangerschap je ongeboren kind kan bereiken? Ook wanneer de placenta (moederkoek) nog niet volledig is ontwikkeld. Of zelfs als je nog niet eens weet dat je zwanger bent.

Effecten van alcohol

Het schijnt te zijn dat het gebruik van één glas alcoholhoudende drank al effect heeft op de vruchtbaarheid. Ook verhoogt het de risico op een miskraam wanneer er regelmatig alcohol wordt gedronken. Het geldt voor zowel mannen als vrouwen, ook de man zou geen alcohol moeten drinken. Alcohol heeft namelijk effect op de kwaliteit van de sperma van een man.

Het is lastig te zeggen hoeveel wel en niet mag gedronken, het beste is om daarom niet te drinken net voor en tijdens de zwangerschap. Probeer het uit te stellen en wanneer je echt drinkt, slechts één glaasje te drinken met daarna ook glaasje water. Ook voor de man is het aan te raden niet te drinken.

De eerste weken van de zwangerschap zijn met name erg belangrijk. De ontwikkeling van de belangrijke organen van een kind vinden dan plaats. Het gebruik van alcohol remt de ontwikkeling en kan voor complicaties zorgen.

Gebruik van alcohol en de effecten hiervan

1 glas

De risico op een miskraam of vroeggeboorte worden verhoogd bij het gebruik van één glas per dag. Deze hoeveelheid kan ook leiden tot een negatieve ontwikkeling op mentaal gebied van het kind.

1 tot 2 glazen

De risico’s hierbij zal alweer groter. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het een negatieve ontwikkeling heeft op de mentale ontwikkeling van een kind. Ook ademhalingsbewegingen van de ongeboren baby worden onderbroken, wat zou kunnen leiden tot complicaties van de ontwikkeling van de longen.

2 tot 6 glazen

Bij dit aantal glazen is het risico nog veel groter. De kans op een miskraam of vroeggeboorte neemt aanzienlijk toe. Bij dit aantal glazen is een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling zo goed als zeker. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat het drinken van meer dan twee glazen per dag leidt tot een minder goed geheugen, een lagere intelligentie en rekenvaardigheid. Ten slotte is de kans ook groter dat het kind later ook alcohol problemen ontwikkeld.

Bij 6 glazen of meer is geconstateerd dat het risico van aangeboren afwijkingen voor het kind ook flink verhoogd zijn. Dit wordt ook wel het Foetaal Alcohol Sydroom genoemd. Dit syndroom kan zelfs ontwikkeld worden wanneer de vrouw in het algemeen weinig drinkt, maar wanneer er wordt gedronken wel veel glazen worden gedronken.

Het beste is om niets te drinken. Het is lastig te zeggen wanneer precies schade aangericht wordt. Als ouders zou de gezondheid van je kind voor op moeten staan. Het drinken van alcohol kan daarom het beste uit worden gesteld tot de zwangerschap over is. Zelfs van één avond flink drinken, kan de baby namelijk al schade oplopen. Houd hier dus goed rekening mee.

Beschadigingen bij een baby zijn vaak pas herkenbaar na de geboorte. Hieronder is een lijst van klachten die voor kunnen komen dankzij het effect van alcohol:

En op latere leeftijd zelfs een toegenomen risico op alcoholgebruik en psychische problemen.

Een baby heeft nog geen lever zoals een volwassen persoon welke de giftige stoffen van alcohol kan afbreken. Dit zorgt ervoor dat alcohol goed doorkomt en de kind hiervan de gevolgen treft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *