Is je baby verkouden? Dan is de kans ook groot dat hij aan het hoesten is. Een baby is gemiddeld tien keer ziek het eerste jaar, het is dus een heel normaal verschijnsel. Dit is natuurlijk erg vervelend voor je kindje en jou als ouder. Voornamelijk het slapen gaan zal lastiger gaan door het hoesten, bij het hoesten zal die continue wakker worden.

Wanneer je baby aan het hoesten is, dan is er sprake van een infectie van de luchtwegen of een irriterende stof. Deze irriterende stof kan ook tabaksrook zijn, roken in het bijzijn van uw kind is daarom echt af te raden. In de meeste gevallen zijn de luchtwegen geïrriteerd, er komt dan bij het hoesten ook geen slijm vrij als de baby moet hoesten. Dit wordt ook wel prikkelhoest genoemd. Ook kan je kind last krijgen van een vastzittende hoest, dan is er wel sprake van slijm dat vast zit. Bij een productieve hoest zit er ook slijm, maar dit wordt meestal ‘opgehoest’.

Hoesten is als ware een natuurlijke weg om de luchtwegen schoon te maken. Bij het hoesten komen stofdeeltjes, slijm en ander ‘vuil’ uit de keel, luchtpijp of longen naar boven. In de luchtwegen zit slijmvlies, wanneer het slijmvlies wordt geprikkeld, dan geeft dit een reactie wat betekent dat de baby hoest. Hoesten komt erg veel voor bij kinderen en kan in de meeste gevallen ook helemaal niet kwaad. Het is vaak een irritatie die vanzelf weer over gaat, al is het natuurlijk wel erg vervelend.

Hoesten kan soms wel leiden tot andere klachten. Klachten die voortkomen uit het hoesten zijn een zere keel, hoofdpijn, pijn op de borst, pijn in de longen, spierpijn en overgeven.

Wat te doen tegen hoesten

Hoesten kan vaak niet in één moment verholpen worden maar er zijn wel tips die je kunt toepassen om het hoesten te verminderen.

Ten slotte kun je altijd bij de drogist/apotheek vragen welke middelen beschikbaar zijn. Er zijn diverse slijmoplossende middelen die kunnen helpen tegen een vastzittende hoest. Niet alles is mogelijk bij een baby, de eerste zes maanden is een hoestdrank bijvoorbeeld niet toegestaan. Het wordt ook alleen aangeraden om te kijken wanneer het kind last heeft van een vastzittende hoest die al even aanhoud.

Wanneer naar de huisarts?

Het is altijd belangrijk de situatie van uw baby continue in de gaten te houden, helemaal als deze een beetje ziekjes is. Kijk eerst wat u kunt doen om de hoest te verminderen. Wanneer u baby meer klachten heeft dan alleen wat te hoesten, zoals onderstaande klachten, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts.

Hoest de baby dus veel? Houd de situatie goed in de gaten, zodat snel gereageerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *