Zwanger zijn is natuurlijk prachtig. Maar na de vele weken wachten ben je er soms ook wel moe van. Dit kan natuurlijk komen door de vele zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt hebben of door het feit dat je gewoon weinig energie over hebt. Het is bijna zo ver, de bevalling komt eraan.

Maar als het aan jou ligt, liever nu dan nog een week wachten. Wanneer je wilt dat de bevalling graag wat eerder begint, dan kun je proberen de bevalling opwekken.  Hiermee stimuleer je het.

In dit artikel zullen wij diverse methodes uitleggen waarmee de bevalling opgewekt kan worden.

Wat je moet weten is dat de baby zelf bepaald wanneer hij of zij geboren wordt,  de bevalling of weeën opwekken bieden dus geen garantie dat het kind eerder wordt geboren. Maar het is altijd het proberen waard, onderstaande tips worden in het algemeen het meest toegepast om de bevalling op te wekken.

Tips om bevalling op te wekken

Strippen

Bevalling opwekken door strippenDit is volgens velen de enige echte methode dat heeft bewezen daadwerkelijk te werken. Je kunt de verloskundige vragen om te strippen, om de baby heen zitten vliezen en deze vliezen zitten vast aan de binnenkant van de baarmoeder. Deze vliezen kunnen worden gestript. De verloskundige zal hierbij met twee vingers proberen bij het hoofdje van het kindje de vliezen los te maken van de baarmoederwand. Dit is alleen mogelijk wanneer je al een beetje ontsluiting hebt, wat vaak wel zo is in deze periode.

Doordat de vliezen worden gestript, maak je lichaam hormonen aan welke er soms voor kunnen zorgen dat de bevalling binnen circa 48 uur op gang kan komen. Een veel gestelde vraag is of het pijnlijk is? Het is in de meeste gevallen niet heel pijnlijk, maar vaak wel gevoelig. Het kan zo zijn dat er een bloedvaatje scheurt tijdens het strippen en hierbij wat bloed verloren gaat, hier hoef je geen zorgen over te maken. Dit gaat vanzelf weer over en zorgt verder niet voor problemen.

Het is altijd belangrijk om met je verloskundige te bespreken, zij weet het beste raad in jouw situatie. Er zijn verloskundigen en gynaecologen tegen het principe van strippen, al is dit aantal klein.

Bevalling opwekken met drukpunten

Dit is een methode die nooit daadwerkelijk bewezen is, maar toch vaak geprobeerd wordt nog. Er gaan geruchten dat vrouwen een bevalling hebben opgewekt door middel van een drukpuntmassage. Met deze wijze masseer je het deel van de binnenkant van je voet waar je enkel over gaat in je voet. Het wordt door velen ook wel voetmassage gewoon genoemd. Het ‘schijnt’ dat er een drukpunt is aan de binnenkant van je voet, waarmee je de bevalling kan opwekken.

Vrijen

Je zou tegen het einde van de periode je bevalling proberen op te wekken door te vrijen. Men ‘beweert’ dat door het hebben van een orgasme er toe kan leiden dat de bevalling eerder begint, omdat dit de baarmoeder samen zou trekken en dit leidt tot weeën. Wetenschappelijk bewijs is er helaas niet hiervoor. Het is dus de vraag of het helpt. Lees ook het artikel seks tijdens de zwangerschap op onze website.

Bevalling opwekken met ananas

bevalling opwekken met ananasHoe vreemd het ook wellicht klinkt, een ananas bevat kinine, dit is een stof dat schijnbaar een stimulerende werking kan hebben op je bevalling. Voor het effect zal hebben, zal je flink wat ananas moeten eten.

Ook bitter lemon bevat deze stof kinine. Dit is ook waarom het een bittere smaak heeft. Maar ook in dit geval geldt dat je zoveel zou moeten drinken om er effect van te proeven, dat het eigenlijk niet gezond is.

Deze tips zijn meer van vroeger afkomstig en het is de vraag wanneer het dus daadwerkelijk echt zal helpen. Je hebt namelijk zo veel van de stof nodig dat het effect zal hebben, wat bijna niet mogelijk is om binnen te krijgen.

Tepels stimuleren

Door je tepels te stimuleren door te masseren of te zuigen, bevorder je de aanpak van de stof genaamd oxytocine. Dit is een stof dat weeën opwekt en wellicht ook kan helpen.

Pittig eten

Het eten van pittig voedsel stimuleert de darmwerking, wat uiteindelijk de baarmoeder zou moeten stimuleren om vervolgens ook samen te trekken. Wat er weer toe leidt dat weeën eerder worden opgewerkt.

Meer beweging

Ook dit is een gerucht dat nooit wetenschappelijk bewezen is, maar zeker niet kwaad kan. Probeer wat meer te bewegen, dit kan namelijk stimuleren dat de weeën op wekken. Beweging is namelijk altijd goed, neem dus een wandeling, ga wat fietsen of zwemmen bijvoorbeeld.

Bevalling opwekken met een wonderolie?

Wonderolie bevalling opwekkenOok deze tip behoort tot één van de tips dat grootmoeders vroeger vaak zeiden. Bij de drogisterij is het verkrijgbaar in ieder geval. Het is een soort laxeermiddel dat je moet opdrinken, waardoor de darmen samentrekken. Doordat de darmen dicht tegen de baarmoeder aanliggen, zou de baarmoeder de beweging moeten overnemen.

Waardoor weeën zouden kunnen ontstaan en je bevalling kan opwekken.

Een nadeel van het gebruik van wonderolie is de baby sneller in het vruchtwater kan poepen.

Frambozenbladthee

Het drinken van deze thee zou het proces ook moeten stimuleren. Of dit ook echt zo is? Dat is de vraag. En of een klein beetje thee kan helpen is helemaal de vraag. Maar thee drinken kan nooit kwaad, ook na de bevalling is het aan te raden deze thee te drinken gezien het, het herstel kan bespoedigen. Wat natuurlijk altijd goed is. Herstellen na een bevalling is altijd een zwaar proces wat tijd neemt.

Kruiden

Ook zijn er diverse kruiden die ‘zouden’ moeten leiden dat de bevalling opgewekt kan worden. Hiervoor is het altijd verstandig om de verloskundige en huisarts te raadplegen voor het gebruik.

Wij hopen dat je met deze bevalling opwekken tips een goed overzicht hebt van alle ‘mogelijkheden’.

Conclusie

De enige wetenschappelijk bewezen manier is het strippen. De andere geruchten zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Al kunnen veel tips natuurlijk niet kwaad om te proberen. Je moet altijd onthouden dat een baby pas wordt geboren als hij dat wilt en hij er klaar voor is. Hier te druk overmaken is ook niet goed, het is belangrijk om even geduld te hebben. De gynaecoloog zal vaak zelf adviseren om de bevalling op te wekken of niet. Dit is meestal wanneer hij of zij denkt dat dit beter is voor de baby en de moeder om eerder geboren te worden. Enkele redenen om te kiezen om een bevalling op te wekken zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *