Duizelig zijn tijdens de zwangerschap is iets wat bij veel vrouwen voorkomt als ze zwanger zijn. Het is een van de symptomen van zwangerschap die niet prettig is wanneer je er erg veel last van hebt. In dit artikel gaan we het hebben over de mogelijke oorzaken hiervan. Wanneer we namelijk alle mogelijke oorzaken op tafel hebben is het aan jou de taak om te kijken welke van de oorzaken wellicht op jou van toepassing zijn. Zo weten we al snel wat we er aan kunnen doen om er voor te zorgen dat jij je niet of minder snel duizelig zult voelen tijdens de zwangerschap.
De oorzaken van duizelig zijn
Je kunt het gevoel hebben dat je plotseling erg licht wordt in je hoofd, je draaierig voelt of het gevoel hebt dat je flauw moet vallen. Vaak gaan de symptomen van duizeligheid gepaard met vermoeidheid, misselijkheid of overmatig transpireren. Ernstig is het vaak niet, maar prettig is het ook niet wanneer je er last van hebt. Daarom wil je er natuurlijk z.s.m. iets aan doen om het te voorkomen. Onderstaand hebben wij alle voornaamste oorzaken op een rijtje gezet, waardoor je tijdens de zwangerschap wellicht last van duizeligheid zult krijgen. Alle oorzaken worden hierna verder uitgelicht.
- Lage bloeddruk
- Bloedarmoede
- Bloedsuikertekort
- Rugligging
- Slechte terug stroming van het bloed
Lage bloeddruk
Een van de oorzaken waardoor jij je duizelig kunt voelen tijdens de zwangerschap is een te lage bloeddruk. Dit is een gevolg van de zwangerschapshormonen. Het bloed stroomt namelijk minder snel door je aderen, omdat er minder druk en weerstand op staat. Dit merk je wanneer je snel opstaat uit bijvoorbeeld bed of van de bank. Wanneer je vaker last hebt van duizeligheid is het raadzaam om rustig op te staan. Ga bijvoorbeeld eerst even rechtop zitten en ga daarna pas recht op staan. Zo geef het je bloed in je lichaam de tijd om goed te stromen. Bij snel opstaan wordt je bloeddruk even lager en hebben je hersenen te weinig bloed en dus te weinig zuurstof. Dit veroorzaakt het duizelige gevoel.
Bloedarmoede
Een duizelig gevoel kan daarnaast ook worden veroorzaakt door bloedarmoede. Bloedarmoede is niet het hebben van ’te weinig’ bloed in je lichaam wat veel mensen wel denken. Bloedarmoede is een tekort aan de stof hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het rode zuurstof transporterende eiwit in het bloed dat zich bevind in de rode bloedcellen. Nu snap je vast ook al gelijk hoe het komt dat je dan duizelig wordt. Door een tekort aan het zuurstof naar de hersenen, zoals we hiervoor al zagen krijg je een duizelig gevoel.
Hemoglobine bevat ijzer en ontstaat vaak bij een tekort aan ijzer in de voeding of het niet goed opnemen van ijzers uit de voeding door het lichaam. Aan de hand van een bloedonderzoek kan dit worden achterhaald. Overleg dit in dat geval even met de huisarts voor meer informatie. Vaak kan dit dus aan je voeding liggen of je kunt ijzerpillen gebruiken om het ijzertekort aan te vullen.
Bloedsuikertekort
Een andere oorzaak is bloedsuikertekort waardoor je je plotseling duizelig kunt voelen. Of het aan bloedsuikergehalte ligt kun je snel achter komen door iets met veel suikers in te nemen. Knap je hierna al snel op? Dan kun je er van uitgaan dat het dus aan een bloedsuikertekort ligt. Drink bijvoorbeeld frisdrank of neem tabletten druivensuiker. Het is ook belangrijk om goed en gezond te blijven eten met voldoende fruit. In fruit zit ook weer fructose ofwel fruitsuikers. Daarnaast is het goed om je maaltijden te verspreiden over de dag over meerdere en kleinere maaltijden. Hiermee wordt je lichaam gedurende de dag continue voorzien van voedingsstoffen.
Rugligging
Iets wat veel mensen niet weten is dat het liggen op je rug ook kan zorgen voor duizeligheid. Vaak denken mensen dat ze duizelig worden doordat ze dan snel opstaan. Dit kan natuurlijk ook het geval zijn, maar het kan ook komen doordat je op je rug ligt. Naast je wervel zit namelijk een belangrijke ader. Door het groter en zwaarder worden van je baarmoeder komt er ook meer druk te staan op de ader wanneer je op je rug ligt. Hierdoor wordt de bloedtoevoer in je lichaam verminderd en krijgen jij en de baby minder zuurstof. Bij jou zorgt dit voor een duizelig gevoel. Het is in dat geval goed om dus op je zij te gaan liggen of wanneer je op je rug hebt gelegen eerst een tijdje op je zij te gaan liggen voordat je opstaat.
Slechte terug stroming van het bloed
In feite is deze overeenkomstig met de voorgaande oorzaak echter gebeurt dit niet alleen als je op je rug ligt. Doordat je baarmoeder groter en zwaarder wordt in je lichaam komt er meer druk op de omliggende aderen. Ook stroomt het bloed langzamer door het lichaam vanwege de lagere bloeddruk. Bij een lagere bloeddruk is er ook minder druk van de baarmoeder nodig om het bloed eerder tegen te houden. Een tip is om voldoende te blijven bewegen, zodat je bloed goed blijft stromen en je lichaam wordt voorzien van zuurstof.
Tips tegen duizeligheid
Nu we de oorzaken weten kunnen we ook eerder gaan kijken naar tips om duizeligheid tegen te gaan of nog beter te voorkomen. Hiervoor hebben we al wat tips gegeven die je direct kunt toepassen. Hieronder vind je de tips nogmaals overzichtelijk.
Voornamelijk bij het snelle opstaan heb je even een lage bloeddruk. Zorg dat dat je niet te snel opstaat en hiervoor bijvoorbeeld eerst even rechtop gaat zitten om het zuurstof bij je hoofd te laten komen. Om bloedarmoede te voorkomen dien je ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende ijzers en dus hemoglobine opneemt. Dit kun je doen door goed en gezond te eten of ijzerpillen te nemen. Om een bloedsuikertekort tegen te gaan dien je voldoende suikers in je lichaam te krijgen. Verder is het belangrijk om niet teveel op je rug te liggen, zodat de baarmoeder geen belangrijke aderen bekneld en wanneer je voldoende blijft bewegen stimuleer je de bloedsomloop, zodat je baarmoeder niet snel de aderen bekneld.
Oorzaak | Tip |
---|---|
Lage bloeddruk | Eerst rechtop gaan zitten voordat je opstaat en rustig opstaan. |
Bloedarmoede | Voldoende ijzers uit je voeding halen of ijzerpillen nemen bij een tekort. |
Bloedsuikertekort | Voldoende suiker binnen te krijgen. |
Rugligging | Niet te lang op je rug blijven liggen. |
Slechte doorstroming van het bloed | Voldoende te blijven bewegen tijdens de zwangerschap. |