Is hardlopen verstandig tijdens de zwangerschap is een veelgestelde vraag. Loop je al jaren hard? Dan kun je hier gerust mee doorgaan, alleen wel op een wat lager tempo. Wanneer je niet eerder echt hard hebt gelopen, ga dan niet ineens tijdens de zwangerschap flink aan de bak. Dan zou het verstandig zijn om rustig op te bouwen en het niet te overdrijven.
Er zijn tot op heden geen studies die een duidelijk beeld geven wat de effecten van hardlopen zijn op de zwangerschap. Toch zijn er wel een aantal zaken die gezegd kunnen worden door professionals op het gebied van sport, als er wordt gekeken naar het lichaam.
Waar op letten
Tijdens de zwangerschap spelen je hormonen een grote rol. Je lichaam is anders dan normaal dankzij de hormoonhuishouding. Het is belangrijk om te weten dat je pezen en gewrichten wat soepeler zijn in de periode dat je zwanger bent, dankzij de hormonen oestrogeen en relaxine. Dit is van belang voor het baren van een kind. Maar dit is wel nadelig voor de enkels en knieën, welke je nodig hebt voor het hardlopen. Het verhoogt de kans op blessures hiermee.
Wanneer je lichaam al is gewend regelmatig te lopen, kun je hier gewoon mee doorgaan tijdens de zwangerschap. Maar let op, ga niet dezelfde afstanden aan en zet in op een lager tempo. Wanneer je echter nooit hardloopt, start dan rustig. Beweging is erg goed als je zwanger bent, aangeraden wordt om ook zeker vijf keer per week wat te bewegen en hardlopen is hier een prima oplossing voor. Luister altijd naar je lichaam, wanneer het niet goed voelt stop dan direct.
Tijdens het hardlopen worden je borsten groter in het algemeen, het is dan verstandig een goede sportbeha te dragen zodat je wel comfortabel hard kunt lopen.
Geconcludeerd kan worden dat hardlopen tijdens de zwangerschap zeker mag. Zolang je niet te snel wilt rennen, te grote afstanden wilt leggen en te gek wilt doen. Ga dus ook zeker niet trainen voor een marathon!
Waarom is hardlopen positief?
- Tijdens de zwangerschap heb je vaak last van diverse zwangerschapskwaaltjes, hardlopen kan deze pijntjes vaak verminderen. (denk hierbij aan slaapproblemen, misselijkheid, moeheid).
- Het verbeterd je fitheid in het algemeen.
- Het zorgt voor minder stress en stress tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn.
- Voor het bevallen is een goede conditie belangrijk, des te beter je in conditie bent hoe beter de bevalling vaak verloopt. Het hardlopen helpt voor een makkelijkere bevalling.
- Het zorgt dat je de extra kilo’s die je vaak aanmaakt tijdens de zwangerschap tegen gaat. (Wist je dat je gemiddeld vaak 10 kilo aankomt tijdens de zwangerschap?)
- Hardlopen zorgt voor endorfines, wat positief voor je is.
Waar specifiek opletten?
Van plan te hardlopen? Dan is het raadzaam onderstaande aandachtspunten goed door te nemen. Tijdens de zwangerschap is het hardlopen uiteraard anders dan normaal. Zo heb je waarschijnlijk meer gewicht en spelen je hormonen een rol.
- Het is altijd goed om voordat je wilt beginnen eerst even je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen, zodat deze specifiek kan kijken naar jouw situatie. Helemaal als je al andere klachten hebt is dit verstandig.
- Zorg voor een goede sport bh.
- Wanneer je slap gaat voelen tijdens het hardlopen, stop of ga over op wandeltempo. Ook wanneer je het te warm krijgt, te veel vocht verliest of pijn in je buik hebt is het beter te stoppen.
- Aanbevolen wordt het om een rustig tempo aan te houden, je moet kunnen praten tijdens het hardlopen als ware.
- Zorg altijd voor een warming-up en een cooling down. Aangeraden wordt om heel voorzichtig te stretchen. (Je spieren zijn namelijk soepeler tijdens de zwangerschap).
- Goede hardloopschoenen zijn van belang. Dit is normaal al, maar nu zelfs nog meer. Je voeten dragen tijdens de zwangerschap meer gewicht dan normaal.
- Tegen het einde van de zwangerschap kun je vaak beter overstappen om een goed wandeltempo. Dit is vaak wanneer je eigen voeten niet meer kunt zien.
- Wanneer je loopt is het belangrijk ook wat extra te eten vaak, je verbrand meer calorieën waardoor het verstandig is wat extra te eten na het sporten bijvoorbeeld.
Zijn er andere sporten aan te raden tijdens de zwangerschap?
Zoals eerder gezegd is beweging erg belangrijk en zal een goede conditie je helpen bij de bevalling. Andere sporten die echt aan te raden zijn om te oefenen zijn zwemmen, het beoefenen van zwangerschapsgymnastiek of yoga tijdens de zwangerschap. Met deze sporten belast je het lichaam minimaal, terwijl je toch erg goed kunt bewegen en hierdoor fit blijft.