Zwangerschapsgymnastiek: Wat is het nou eigenlijk? Het is een cursus tijdens de zwangerschap die je voorbereid op de bevalling en de komst van de baby. Deze cursus is speciaal ontwikkeld zodat de bevalling beter zal lopen, je krijgt hier informatie over de zwangerschap maar leert ook technieken die je bij de bevalling kunt toepassen.

Een goede voorbereiding op de bevalling kan erg veel helpen. Een baby op de wereld zetten kost veel energie en is een prestatie op zich. En dat is precies waar zwangerschapsgymnastiek je mee kan helpen. Maar niet alleen jezelf, ook je partner help je hiermee. Je begint als ouders met een goede conditie aan het ouderschap als ware.

Daarnaast helpt het net als zwangerschapsyoga pijn verminderen tegen kwaaltjes als rugpijn, bekkenklachten en kramp in de spieren. Niets voor niets is zwangerschapsgymnastiek de meest populaire cursussen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsgymnastiek wordt ook wel zwangerschapsgym genoemd door velen.

Wat doe je precies tijdens zwangerschapsgymnastiek?

gymnastiek als je zwanger bentTijdens de cursus ga je oefeningen en technieken oefenen die je helpen je bekken te versterken, de dagelijkse houding te verbeteren, leer je weeën opvangen en leer je effectief te persen. Niet alleen oefeningen en technieken komen van te pas, ook informatie is een belangrijk onderdeel van de cursus. Je leert wat er met je lichaam gebeurd als je zwanger bent, welke veranderingen je mee maakt en vele andere vragen die je waarschijnlijk hebt tijdens deze periode.

Ook leuk is dat het altijd in groepen wordt gegeven, hiermee kun je ervaringen delen en leren van anderen en zorgt het voor een stukje ontspanning!

De eerste les is vaak een introductie, in de lessen krijg je informatie over de zwangerschap, waar je tegen aan gaat lopen en leer je over de bevalling. Met name als je de eerste keer gaat bevallen, zal dit een hoop informatie en duidelijkheid zijn. De lessen hierna ga je vaak werken aan verschillende oefeningen en ademhalingstechnieken. De laatste lessen zijn vaak samen met de partner, zodat de partner ook een goed beeld krijgt van de bevalling.

Samengevat het volgende:

Wanneer kan ik beginnen met zwangerschapsgymnastiek?

Dit is natuurlijk belangrijk om te weten. Ben je net zwanger? Dan kun je gerust nog even wachten. Zo kun je rond de vijfde maand beginnen met zwangerschapsgymnastiek. Het wordt niet aangeraden om er veel te vroeg mee te starten, dit komt omdat het effect van de oefeningen en technieken deels zal verdwijnen tegen de tijd dat je bevalt. Rond de vijfde maand starten is een ideaal tijdstip, je hebt dan genoeg tijd om de cursus ook volledig af te maken.

Gezien de cursussen in Nederland vrij populair zijn is het goed op tijd aan te melden. Zo is het aan te raden in de startfase van je zwangerschap al te kijken waar de gymnastiek wordt gegeven en je in te schrijven hiervoor. Zo ben je in ieder geval zeker van een plekje.

Ook na de bevalling zijn er nog lessen te volgen. Want ook na de bevalling is het belangrijk je lichaam fit te houden. Je lichaam heeft veel te verduren gehad en deze wil je natuurlijk weer in een betere staat krijgen. Zo kun je doormiddel van postnatele lessen, ook wel de lessen na de bevalling genoemd, oefeningen gaan doen om te herstellen van de inspanningen die je hebt geleverd de afgelopen tijd. Dit is niet bij alle cursussen mogelijk, vraag daarom altijd naar de mogelijkheden. Ook hier is het eigenlijk erg leuk om te praten met andere mama’s over hun ervaringen.

Wat kost zwangerschapsgymnastiek?

Goed om te weten is dat verschillende zorgverzekeringen het deels kunnen vergoeden. Neem daarom altijd even contact op met je zorgverzekeraar wat mogelijk is, zo weet je precies wat kan in jouw situatie. De kosten zijn circa rond de €7,5 tot €15. per les, wat vaak uitkomt op €100 – 150 voor de hele cursus zwangerschapsgymnastiek/zwangerschapsgym.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *