Een keizersnede is een grote buikoperatie/ingreep, waar vaak te makkelijk over wordt gesproken. Na zo grote operatie moet je natuurlijk herstellen, zoals elke operatie. Gezien de operatie vrij zwaar is, mag je de eerste zes tot acht weken niet zwaar tillen en geen buikspieren belasten. Dit zul je hoogstwaarschijnlijk ook snel voelen aan je lichaam, je krijgt vaak buikpijn of wondpijn.

Belangrijk is dat je zelf rustig aan doet en niet teveel van jezelf moet gaan verwachten. Ga geen zware activiteiten ondernemen en luister naar jezelf.

In de meeste gevallen moet je na de operatie circa een week in het ziekenhuis verblijven om te herstellen. Daarna heb je thuis de mogelijkheid om verder te herstellen, wat zeker vier tot zes weken duurt.  Meestal is de snede zelf na circa drie weken genezen en begint het litteken pas na circa zes maanden weg te trekken. Kijk er dus niet raar van op dat dit langer duurt.

Een symptoom is dat je ook vaak erg moe en zwakt voelt na de keizersnede, vooral in het begin. Je zult last hebben van de hechtingen en pijn in de buik. Helemaal wanneer je hebt gekozen voor een volledige narcose, hierna voel je vaak misselijk, bibberig en zwak.

Ook kun je via de vagina bloedverlies leiden, net zoals bij een natuurlijke bevalling.

Het herstel & Tip

Wanneer de hechtingen niet direct zelf oplossen, worden ze zelf na vijf tot zes dagen eruit gehaald na de bevalling. Hier zul je in de meeste gevallen ook weinig van voelen. Ook het verband op de wond, mag er meestal na enkele dagen al af. Hierna begint eigenlijk het echte herstel. Een veel gemaakte fout is dat je weinig gaat bewegen. Dit moet je zeker niet doen, het is belangrijk om dagelijks een beetje te bewegen. Probeer rustig wat te lopen dagelijks.

Ook zit er vaak nog slijm in je longen, wat komt door de narcose. Dit slijm moet er uit, zodat je geen infecties kunt krijgen. Vaak zul je merken dat hoesten erg pijnlijk is, hierdoor is het beter een andere methode toe te passen om het slijm weg te krijgen uit je longen. Het beste is om om keer per dag een oefening te doen, als volgt:

Adem diep in en adem daarna zo krachtig mogelijk uit terwijl je ‘ha’ zegt.

Hiermee zorg je ervoor dat het slijm met de lucht uit de longen wordt geduwd.

Een andere belangrijk gegeven is dat je geen buikspieroefeningen moet doen totdat de wond volledig genezen is. Verder is het goed om altijd rechtop te gaan staan, zodat je buik op dit moment zo min mogelijk belast. Opstaan kan soms wat lastiger zijn, gebruik je handen voor zoveel mogelijk ondersteuning in deze tijd.

Nog een paar tips om goed te herstellen

Last van gasvorming?

Ook dit komt erg veel voor na een keizersnee. Het is een echte irritatie die in de weg zit. Het beste om hiermee om te gaan is op je zij te leggen en vervolgens je buik rustig te masseren. Op deze wijze kun je ook je gassen kwijtraken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *