Haaruitval tijdens de zwangerschapHaaruitval na de bevalling is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Dagelijks verlies je eigenlijk al 80 tot 100 haren, maar dat heb je vrijwel niet door gezien een gemiddelde vrouw 400.000 tot 1 miljoen haren heeft. Maar net de bevalling kan het aantal haren dat je verliest wel eens een stuk hoger uitpakken waardoor het ineens meer gaat opvallen. Het verschilt per vrouw heel erg hoeveel haren er uitvallen na de bevalling.

De reden voor het uitvallen van meer haren zit in de hormonen. De grotere toename van zwangerschapshormonen beïnvloed namelijk de haargroei. Haargroei werkt altijd met bepaalde fases, maar door je zwangerschap veranderd dit. Maar ook zaken als stress, spanning, vermoeidheid kunnen je haargroei beïnvloeden. In de meeste gevallen stopt het extreme haaruitval na circa vier maanden. Voornamelijk bij de eerste bevalling is er vaak veel stress, waardoor de haaruitval groter is. Na de bevalling heb je last van een productiestop van progesteron, wat de grootste oorzaak is voor het verliezen van meer haar.

Wij zullen vertellen wat je kunt doen tegen haaruitval na je bevalling.

Eet gezond

Gezond eten voor haargroeiHet eerste wat je kunt doen is gezond te gaan eten, voeding is namelijk belangrijk voor alle stoffen die je lichaam nodig hebt. Zo ook dus voor de haargroei. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, hierdoor verbeterd de volheid en glans van je haar en kan je het verlies wat inperken. Voornamelijk fruit en groenten zijn van belang. Vooral bessen, sinaasappels, meloen en appels zitten vol met de juiste vitamines die je nodig hebt en groenten als andijvie, spinazie en sla. Ten slotte hebben kip, noten en vis ook een positief effect op de groei van je haar.

De belangrijke vitamine en bouwstoffen die je binnen moet krijgen zijn: Vitamine A, Vitamine D, Vitamine B-6,Vitamine B-12, Eiwitten, IJzer en Foliumzuur.

Gebruik van een conditioner

Een goede conditioner kan je helpen je haar soepel te houden waardoor je minder haren gaat verliezen bij het kammen of borstelen. Het is dan ook van belang om een grove kam of zachte borstel te gebruiken. Een andere tip is om niet teveel gebruik te maken van de krultang of föhn, gezien je haren hier droger van worden en eerder kunnen afbreken. Ook het nemen van permanenten of het verven van haren wordt niet aangeraden, gezien dit eerder je haar afbreekt.

Wat kan ik doen als ik nog zwanger ben om het te voorkomen?

Wanneer je nog zwanger bent kun je vanaf de achtste maand gebruik maken van een speciale kuur, namelijk de ampullenkuur. Dit ‘spul’ wrijf je op de hoofdhuid waardoor het haar langer zal blijven groeien. Hierdoor zul je uiteindelijk minder last van haaruitval gaan krijgen na de bevalling. De ampullen kuur kun je dan ook circa drie maanden gebruiken.

Ook zijn er diverse voedingssupplementen op de markt die je kunnen helpen je haar in betere staat te houden. Wat de beste voedingssupplementen hiervoor zijn is het beste aan te vragen bij een van de drogisterij winkels of webshops.

Ook kun je altijd de huisarts contacteren om te kijken wat er mogelijk is, het is een probleem dat vaker voorkomt en dus zal het zeker niet nieuw zijn voor je arts. Hij kan je advies geven wat je het beste kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *