Borstvoeding is een cruciaal element voor de ontwikkeling van het kind. Het geeft het kind namelijk voedingstoffen. Het is dus erg belangrijk als moeder wat je zelf binnen krijgt. Dit betekent dat je dus moet letten wat je eet, drinkt, welke medicijnen je gebruikt en of je geen schadelijke stoffen via roken binnen krijgt. Roken tijdens de zwangerschap is al erg slecht, maar ook na de bevalling is de combinatie van roken en het geven van borstvoeding niet aangeraden. Het roken zorgt voor diverse schadelijke effecten welke wij hieronder zullen uitlichten.

Hoe komt dit?

Roken tijdens de borstvoeding leidt er toe dat zowel de toeschietreflex als melkproductie niet optimaal functioneren. Tevens kan het leiden dat een baby die gevoed wordt last krijgt van de volgende klachten:

Wanneer je als moeder niet zonder roken kunt, doe dit dan altijd na de borstvoeding en niet tijdens de borstvoeding. Zo heeft het lichaam even tijd om de afvalstoffen van het roken te filteren voordat de volgende borstvoeding wordt gegeven.  Het duurt namelijk circa anderhalf uur voordat het nicotine uit het lichaam is na één sigaret. Dit betekent dat je dus ook geen borstvoeding moet geven binnen anderhalfuur na het roken van een sigaret. Het is ook niet verstandig om te roken in de buurt van je kind, rook zelf niet en laat ook anderen niet roken als je kind in de buurt is. Mocht je niet kunnen stoppen, lees dan is het artikel op Mamazijn met tips over hoe te stoppen met roken als je zwanger bent.

Roken tijdens de zwangerschap periode

Wat is het effect precies van roken?

Roken zoals net al al aangegeven zorgt dat de melkproductie niet optimaal is, het verlaagt namelijk het prolactinegehalte. Volgens diverse onderzoekers is dit alleen niet bevestigd. Het schijnt dat het mechanisme, de interactie tussen het rook en prolactinegehalte nog niet altijd echt duidelijk is. Wat onderzoeken wel hebben aangetoond is dat baby’s die borstvoeding binnenkrijgen van moeders die roken, achterblijven de eerste maanden in vergelijking tot baby’s van niet-rokende moeders. Daarnaast kunnen de klachten die eerder zijn genoemd naar boven komen. Deze kunnen ook gewoon voorkomen, maar de kans is groter in dit geval toont onderzoek aan.

Als ouder zou je voor de zwangerschap moeten stoppen met roken, tijdens de zwangerschap kan het namelijk al voor erg schadelijke effecten zorgen voor het ongeboren kind en ook roken tijdens de borstvoeding is zoals hierboven te zien niet aanbevolen. Denk altijd aan de gezondheid van het kind en zorg dat deze voorop staat. Nadat het kind gegroeid is zou er gerookt kunnen worden, maar doe dit altijd uit de buurt van het kind en zorg dat hij of zij er geen last van heeft.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van alcohol en andere slechte middelen.

sigaretten

Waarom het nog wel beter is dan kunstvoeding

Roken en borstvoeding is slecht, maar nog slechter is om kunstvoeding te geven. De kans dat een luchtweginfectie wordt verkregen bij een baby die kunstvoeding krijgt is namelijk nog groter volgens onderzoeken.

Tips om de invloed op je baby te verminderen

Een tip om te minderen is om nicotinepleisters te gebruiken, hiermee lukt het vaak om minder te roken. Ook hier zit nicotine in, maar deze bereikt de moedermelk minder goed dan rook uit een sigaret. Wanneer je nog een aantal maanden hebt voor de bevalling is het al verstandig om te beginnen met nicotinepleisters, op deze manier kun je langzamerhand afbouwen en kun je er wellicht van afkomen voordat je officieel zwanger bent. Ook kun je een antirook magneet gebruiken om te stoppen. Het plotseling stoppen in de tijd dat je borstvoeding geeft kan ook effecten hebben op de baby, dit kan voor ontwenningsverschijnselen zorgen zoals een verstoring van het slaappatroon, maar ook irritaties en hoofdpijn bij de baby.

Is het jou gelukt om tijdens de zwangerschap en borstvoeding niet te roken? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Mamazijn logo big

 

Dit artikel bevat affiliate links. Koop jij via die link een product? Dan ontvangt Mamazijn.nl een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit kost jouw niets extra’s. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *