Steeds meer mama’s ervaren het gemak van thuiswerken. Even geen collega’s of klanten om je heen. Maar hoe doe je dat als je kinderen thuis hebt die ook aandacht willen? Wij vroegen een aantal mama’s die regelmatig thuiswerken om tips. Allen zeggen dat het niet altijd ideaal is, maar het is zeker werkbaar. Het geeft je vrijheid en ruimte om met je kind(eren) te zijn, maar het vraagt wel en discipline. Hieronder lees je de tien tips om thuiswerken met kinderen te laten slagen.

Tip 1: Heb realistische verwachtingen

Het lijkt zo ideaal om vanuit huis te werken, maar niet iedereen krijgt dit voor elkaar. Het is van belang om realistisch te zijn en de juiste verwachtingen te hebben. Ga er niet vanuit dat je op een thuiswerkdag, met je kind thuis, evenveel werk kunt verzetten als wanneer je zonder kind aan het werk bent. Je kind is namelijk niet altijd stil wanneer jij dat wil. Het is telkens water bij de wijn doen. Wees realistisch in wat wel en niet kan. Het gaat je niet lukken om acht uur lang achter elkaar te werken, met je kind naast je. Je zoon of dochter heeft immers ook aandacht nodig en zal die ook zeker vragen. Zorg dus dat je haalbare en realistische verwachtingen hebt.

Kinderen en werken
Bron: Pexels

Tip 2: Maak het huis kidsproof

Wanneer je wilt werken, werkt het niet als jij je telkens druk moet maken over de veiligheid van je kind. Maak daarom je huis zo kidsproof mogelijk. Zorg dat alle gevaarlijke spullen en materialen opgeborgen zijn. Plak stopcontacten af en zorg ervoor dat je kind niet overal op kan klimmen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken wanneer je kind op ontdekkingstocht gaat.

Tip 3: Benut je tijd goed

Het is heel verleidelijk om even snel het huis op te ruimen, de was te doen, te Netflixen of jezelf te verliezen in social media, maar trap niet in die valkuil. Wanneer je kind op bed ligt, even alleen speelt of op school is, benut dan die tijd om te werken. Alle andere klussen en leuke dingen, zijn zaken die je samen met je kind kan doen. Wanneer je alleen bent of je kind is gefocust alleen aan het spelen, zet dan je telefoon en social media uit zodat het jou niet kan afleiden. Op die manier kun jij je focussen op je werk.

thuiswerken moeder
Bron: Pexels

Tip 4: Werk met een planning

Thuiswerken heeft als voordeel dat jezelf je dag kan inplannen. Je zult er al snel achter komen, dat een standaard dagplanning niet werkt. Helemaal niet als je gaat thuiswerken met je kinderen thuis. Kijk wat goed werkt voor jou en maak daarop een planning. Zo werkt het voor sommige mama’s goed om eerder op te staan, zodat je kunt werken voordat de kinderen wakker worden. Ook kun jij ervoor kiezen om je werk in de avond in te plannen, wanneer ze slapen of wanneer je partner thuis is. Kies je ervoor om je werkzaamheden toch tussen 09.00 uur en 18.00 uur te plannen, plan dan je dag niet te vol. Waarschijnlijk zal jouw kind het niet trekken om zichzelf de hele dag te vermaken, met als resultaat dat het om aandacht gaat vragen. Wissel werk en tijd met je kind doorbrengen af. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je hierover afspraken maken. Wat vaak goed werkt is samenwerken met je kind. Terwijl jij werkt, geef jij je kind ook een taakje in de vorm van het maken van een knutselwerkje of tekening.

Tip 5: Wees flexibel

Thuiswerken met kinderen vraagt flexibiliteit van jou. Ook al werk je met een planning (zoals staat beschreven bij tip 4) de kans is groot dat de dag anders loopt dat dat je had gepland. Probeer hier flexibel mee om te gaan. Ga niet lopen stressen en balen, want dat zal zijn weerslag op je kind hebben. Waarschijnlijk zal je kind dan net zo reageren als jij doet. Het gevolg is dat je helemaal geen werk meer gedaan krijgt. Stel het loopt echt even niet zoals jij had gepland, laat dan even de boel de boel en focus je op iets anders. Focus je bijvoorbeeld op je kind. Ga samen even naar buiten. De kans is groter dat je daarna een stuk productiever bent en dat het wel lukt.

werkende moeder
Bron: Pexels

Tip 6: Investeer in een laptop

Naast een werkplek is een laptop waarschijnlijk nog belangrijker en handiger wanneer je gaat thuiswerken. Wanneer je een laptop hebt, ben je mobieler in het uitvoeren van je werk. Je bent dan namelijk niet gebonden aan een vaste werkplek. Speelt je kind graag in de tuin? Ga dan met de laptop in de tuin zitten. Zo breng je samen tijd door, maar kun je ook werken. Hoeveel geld je investeert in een laptop is afhankelijk van je wensen en wat je nodig hebt. Gaat het alleen om tekstverwerken, dan kun je relatief goedkoop uitzijn. Ben je game ontwikkelaar? Dan zal de investering in een goede laptop wat hoger zijn, gokken wij.

Tip 7: Maak een werkplek

Mocht je de ruimte hebben in huis, maak dan een werkplek voor jezelf. Dit kan de keukentafel zijn, maar nog mooier is een kamer of een plek waar ruimte is voor al je mappen, administratie en papieren. Een plek waar jij je kunt terugtrekken om aan je eigen bureau, aan het werk te gaan. Je zult merken, dat wanneer je dan aan het werk gaat je veel minder afgeleid bent. Ook voelt het meer als ‘ik ga naar het werk’.

Werkplek
Bron: Pixabay

Tip 8: Regel opvang

Waarschijnlijk kom je er al snel achter dat thuiswerken met kinderen niet altijd mogelijk is. Soms moet je bellen, naar een afspraak of een deadline halen. Dan is het niet handig als je kind ook in huis is en je kan afleiden. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden om voor een of twee dagen in de week opvang voor je kind te regelen. Dit kan zijn bij familie, een oppas, kinderdagverblijf of een gastouder. Misschien is het zelfs mogelijk dat jouw partner een of twee dagen in de week thuis is om op de kinderen te letten, terwijl jij werkt. De dagen waarop jouw kind in de opvang is, geven jou de mogelijkheid om bergen werk te verzetten. Probeer op die dagen vast te houden aan tip 3. Het is immers heel verleidelijk om te relaxen of je huis eens goed te boenen, wanneer de kinderen er niet zijn.

Tip 9: Voel je niet schuldig

Je schuldig voelen is iets wat veel moeders doen. Helemaal mama’s die thuiswerken. Ze voelen zich schuldig tegenover hun kinderen, omdat ze niet de aandacht kunnen geven die ze graag willen. Vaak voelen ze zich ook schuldig tegenover collega’s, klanten en/of hun baas omdat ze niet zoveel werk hebben kunnen verzetten als gepland. Accepteer dat je nooit alle partijen tevreden zult hebben. Geniet juist van de vrijheid die het thuiswerken je geeft. Het vraagt wat moeite, maar als het lukt dan heb je meer vrije tijd met je kind en kun je toch je bedrijf/werk tot een succes maken. Het is een andere manier van werken en denken. Een waar jij je niet schuldig over hoeft te voelen!

Samenwerken
Bron: Pexels

Tip 10: Vraag om hulp.

Soms zijn er momenten dat het echt allemaal even tegen zit en niets wil lukken. Wees dan niet bang en vraag om hulp. Het is niet erg om toe te geven, dat je hulp van anderen nodig hebt. Praat erover met je partner, wanneer het je teveel wordt. Misschien kan hij/zij wat taken van jou overnemen. Schakel zo nodig familie en/of vrienden in om af en toe de kinderen even van je over te nemen. Misschien is er wel een buurman of buurvrouw die ook vanuit huis werkt en met je wie kunt co-werken. Je zou kunnen afspreken dat je beiden een middag in de week op elkaars kinderen let, terwijl de ander aan het werk is. Zo heb je allebei een middag in de week je handen vrij om werk te verzetten. Om hulp vragen is vaak lastig, maar je zult merken dat het je verlichting geeft wanneer je dit wel doet.

Thuiswerken een samenvatting

Thuiswerken met kinderen kan je veel vrijheid geven, maar vraagt flexibiliteit en vastberadenheid. Laat je op de momenten dat jij je kan focussen op je werk, niet afleiden en ga aan de slag. Opruimen, poetsen en de boodschappen doen zijn taken die je samen met je kind kan doen. Ben je even alleen of je kind speelt alleen? Ga dan aan het werk. Investeer in een werkplek waar jij je kunt terugtrekken om te werken, een laptop om te zorgen dat je mobieler bent en opvang voor je kind. Schroom niet om hulp te vragen, wanneer het je allemaal even teveel wordt. Thuiswerken vraagt een andere mindset dan je gewend bent in het bedrijfsleven. Een dag werken tussen 09.00 en 18.00 uur zit er waarschijnlijk niet in, maar dat betekent niet dat je niet evenveel werk kunt verzetten. Het vraagt alleen een andere planning en tijd van werken.

vrouw thuiswerken
Bron: Pexels

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met thuiswerken terwijl je kinderen er ook zijn. Welke tips heb jij nog voor andere mama’s? Wat zou je helpen om het thuiswerken met kinderen nog optimaler te maken?

Mamazijn - logo

Dit artikel bevat affiliate links. Koop jij wat via die link, dan krijgt Mamazijn een klein bedrag voor die verkoop. Jij betaald hiervoor niets extra’s en je helpt ons ermee! #Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *