Vrijwel elke vrouw heeft tijdens de zwangerschap periode wel eens ergens last van, dat is geheel normaal en ook bijna niet te voorkomen. Maar er zijn een aantal klachten die je zeker serieus moet nemen en beter niet kunt laten zitten met de gedachte ‘dat het zo wel even overgaat’. Hier zullen wij de meest voorkomende zwangerschapsklachten uitlichten die je serieus moet nemen. Bij deze klachten is het verstandig om direct contact met je huisarts op te nemen.

In de eerste en derde trimester van de zwangerschap komt het veel voor dat je als zwangere vrouw hoofdpijn hebt. Een kleine hoofdpijn die je even hebt is niet erg, maar wanneer je dit meerdere keren per dag hebt en meerdere dagen dan is het van belang om je na te laten kijken door de huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat je langzamerhand een zwangerschapsvergiftiging krijgt, houdt het daarom goed in de gaten.

Overgeven komt enorm veel voor bij zwangere vrouwen (vaak in de ochtend of avond). Maar wanneer je dit vaker hebt pas dan goed op, gezien je dan een grotere kans hebt op uitdroging. Vaak zul je ook merken dat je pijn krijgt onder je ribben en je handen zelfs opgezwollen kunnen worden, dit is een teken van bloedarmoede.  Ook bestaat er de mogelijkheid dat je HG kunt krijgen, waar je hier meer over kunt lezen.

Ook duizeligheid kan erg gevaarlijk zijn wat vaak voorkomt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je hier last van hebt, in veel gevallen komt het door slechte rust of te weinig goede voeding. Ook kan het komen door bloedarmoede, je vaatwanden en bloed worden namelijk dunner waardoor je meer zuurstof nodig hebt en je duizelig kunt worden.

Wanneer je bloed verliest voor week 37 van je zwangerschap betekent dit dat je vliezen te vroeg zijn gebroken. Belangrijk is om direct contact op te nemen met het ziekenhuis waar je aangesloten zit om een check te doen. Zo kun je ingeënt worden tegen infecties en wordt er gekeken of je ongeboren kind in orde is.

Een lichte bloedverlies tijdens je zwangerschap periode is heel normaal en komt bij elke vrouw bijna wel is voor. Maar wanneer je in een laat stadium van je zwangerschap bloed verliest, kan dit een slecht teken zijn. (Let op: dit hoeft niet). Maar wees er wel altijd zeker van door een afspraak te maken met je arts.

Ben je gevallen of heb je een ongeluk gehad waarmee je buik een klap heeft gehad? Dan hoef je in de meeste gevallen niet zorgen te maken om je ongeboren kind gezien deze goed beschermd zit in de baarmoeder. Maar het is verstandig om altijd je verloskundige te contacteren en hierover te vertellen. Deze persoon kan dat altijd even controleren of alles goed is of dat je langs moet komen voor een controle.

Een hoge koorts kan gevaarlijk zijn en moet je serieus nemen. Wanneer je temperatuur hoger is dan 37,5 graden dan is het belangrijk om het goed in de gaten te houden en contact op te nemen met je verloskundige. Wanneer je koorts nog erger wordt, hoger dan 39 graden, dan kan dit schadelijk worden voor je baby. Het is dan belangrijk om direct langs de dokter te gaan om verdere stappen te ondernemen.

Het klinkt misschien raar, maar oogklachten komen erg veel voor tijdens een zwangerschap. Vaak gaat het om wazig zicht in de vorm dat je iets dubbel ziet of stippen ziet. Dit komt dan in de meeste gevallen ook door bloedarmoede. Gelukkig is dit probleem goed op te lossen.

Een kleine buikpijn even is niet erg, maar wanneer je langer last hebt van pijntjes in de buik kan dit duiden op wat meer en zou je het goed in de gaten moeten houden. Het kan namelijk zo zijn dat je last hebt van bandenpijn, wat een pijn in de onderbuik is. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder en spieren het extra gewicht moeten dragen wat natuurlijk meer op zich neemt dan normaal.

Klachten tijdens zwangerschapDit zijn allemaal vaak voorkomende zwangerschapsklachten die je niet moeten laten zitten, maar serieus moet nemen. Ook kan het zo zijn dat je tijdens de zwangerschap gewoon niet helemaal fit bent, maar niet weet waar het aan ligt. Het wordt dan altijd aangeraden om contact op te nemen met je verloskundige, het is namelijk van belang voor je eigen gezondheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *