Het koud hebben is ook een van de vele zwangerschapskwalen waar je last van kunt hebben. Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen hier last van, het is een heel normaal verschijnsel waar je ook niet te veel zorgen over moet maken. Het nadeel is dat het koud hebben wel kan aanhouden gedurende de zwangerschap periode. Maar de vraag is: Hoe staat het eigenlijk en wat kun je hier tegen doen? Dat leggen wij je graag hier uit

Waarom heb je het koud tijdens je zwangerschap?

Het hormoon oestrogeen in je lichaam beïnvloedt de thermostaat in de hersenen, deze thermostaat zorgt voor de lichaamstemperatuur. Het hormoon zorgt ervoor dat de bloedvaten zich eerder afsluiten bij kou. Dit is ook de reden waarom veel vrouwen sneller last zullen hebben van koude handen en voeten in vergelijking met mannen. Tijdens de zwangerschap, namelijk tussen de 8 weken zwanger en 10 weken zwanger, produceert de placenta meer oestrogeen. Dit leidt tot een verhoging van het bloedvolume. Ook heb je als vrouw tijdens de zwangerschap gemiddeld al 1 liter meer bloed, dit is voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby.

De grootst oorzaak waardoor je sneller kou vat is dat de verhoging van het hormoon oestrogeen deze veroorzaakt.

Andere oorzaken van het koud hebben tijdens de zwangerschap

Een andere oorzaak welke ook regelmatig een rol speelt is de vermoeidheid. In de periode dat je zwanger bent, gebeurt er natuurlijk erg veel in het lichaam, wat zorgt dat je extra snel moe bent. Met name in de eerste drie maanden en laatste twee maanden in de zwangerschap. Tijdens de vermoeidheid wordt namelijk het hormoon ‘melatonine’ geproduceerd. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons voorbereiden op de nachtelijke rust, in dit proces wordt de thermostaat in de hersenen lager gezet, wat leidt dat je kouder voelt.

Maar er zijn natuurlijk een aantal zaken wat je kunt doen om het warmer te krijgen, bekijk hieronder een aantal tips.

Tips om het warmer te krijgen tijdens de zwangerschap

Rust is ook een erg belangrijke factor. Voornamelijk doordat je lichaam veel meer energie eist in de periode van je zwangerschap. Een klein middagdutje of nap kan je helpen weer fitter zijn de rest van de dag. Een uurtje of twee slapen doet vaak al wonderen.

Meer dan alleen koud?

Heb je zelf het gevoel dat niet alleen het koud hebben het probleem is? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Deze kan onderzoeken of het probleem wellicht ergens anders ligt. Er kunnen namelijk ook andere klachten zijn tijdens de zwangerschap waar je soms overheen kijkt. Bekijk ook eens in onze zwangerschapskalender naar wat er zich per week in je zwangerschap allemaal speelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *