De vaginale schimmelinfectie is een onderwerp waar niet al teveel over gesproken wordt. Toch komt het heel veel voor. De schimmelinfectie heet officieel candida infectie, wat handig is om te weten als je op het internet wilt zoeken naar informatie hierover. In dit artikel zullen wij de volgende punten behandelen:

Wat is precies de candida infectie?

De vaginale schimmelinfectie is een probleem voor veel vrouwen. Gemiddeld meldt zich ongeveer twee keer per week een vrouw bij de huisarts met vaginale klachten. In vrijwel bijna alle gevallen gaat het dan ook om een schimmelinfectie. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd de ‘candida-bacterie’ waardoor het ook wel de candida infectie genoemd wordt. Het schijnt zo te zijn dat elk mens deze bacterie bij zich draagt en dit dus ook bij de meeste mensen geen kwaad kan.

Het zorgt pas voor problemen wanneer de balans verstoord wordt tussen de goede en slechte bacteriën. De bacteriën werken dus als ware tegen elkaar dan. Zo kan dit dus komen door een antibiotica kuur dat slechte bacteriën moet tegen gaan, maar ook een dieet dat rijk is aan suikers en koolhydraten kan de balans verstoren. Een andere steeds meer voorkomende is stress, teveel stress zorgt een balansverstoring.

Maar niet alleen bovenstaande punten kunnen er toe leiden. Ook zwangerschap kan er toe leiden, waardoor wij graag meer informatie geven over dit onderwerp. Hoe ontstaat dit dan? De zuurtegraad in de vagina veranderd als je zwanger bent, dit is nodig om deze bacteriën minder ongevaarlijk te maken voor het kindje in je. Maar doordat dit gebeurd, is de vagina wel gevoeliger dan anders. En hebben schimmels en andere bacteriën een grotere kans van slagen. De vaginale infectie komt dan ook het meest vaak voor tijdens de zwangerschap en is dus heel normaal, schaam je hier ook zeker niet voor.

Wat zijn de symptomen van vaginale schimmelinfectie?

Er zijn diverse klachten die je kunt krijgen bij het last hebben van deze infectie. Het zijn allemaal erg ontzettende vervelende klachten. Zo zul je last krijgen van jeuk rond de vagina en schaamlippen, een branderig gevoel bij het plassen en zou je last kunnen krijgen van een sterk geurende dikke witte afscheiding. Wanneer deze afscheiding zelfs stinkt, groen-gelig of yoghurt-kleur achtig is, dan is het altijd belangrijk om je arts en verloskundige te raadplegen.

Zijn er gevolgen voor de baby?

Het is ten eerste belangrijk om zo snel mogelijk je vaginale schimmelinfectie te laten behandelen, dit omdat de baby geïnfecteerd kan worden. Het is uiteindelijk afhankelijk van de infectie wat de gevolgen voor het kind zullen zijn, wanneer de baby tijdens de bevalling wordt besmet zullen de klachten beperkt blijven. Het zal dan vaak gaan om een yoghurt-achtige uitslag rondom de mond, met wat pijn en jeuk.

Wanneer de baby al eerder in de baarmoeder besmet is geraakt, is de kans op een vroeggeboorte aanzienlijk groter. Dit benadrukt dat het belangrijk is zo snel mogelijk je verloskundige of arts te raadplegen wanneer je merkt dat je kans hebt op vaginale schimmelinfectie. Wanneer je daadwerkelijk last hebt van vaginale schimmelinfectie, dan krijg je van de arts tabletten welke ingebracht moeten worden in de vagina. Regelmatig komt het ook voor dat je een combinatie van een creme en capsules krijgt.

Hoe snel is het dan verholpen is een veelgestelde vraag.  In de meeste gevallen is het na circa een week weer weg. Houdt het hierna altijd wel goed in de gaten.

Tips en advies om het eerder te voorkomen

Er zijn diverse tips die kunnen helpen om het te voorkomen.

De eerste tip is om te kiezen voor katoenen ondergoed, dit laat lucht beter door en is koeler. De reden dat dit belangrijk is omdat het voor schimmels minder aantrekkelijk is dan, schimmels houden van warme en vochtige plekken. Merk je dat je al last hebt van schimmel? Was dan direct je ondergoed op een zeer hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de schimmel vernietigd wordt.

Een andere tip is om bij het wassen alleen water te gebruiken, wanneer je namelijk ook zeep gebruikt doodt je bacteriën. En deze bacteriën heb je nodig om weerstand te bieden tegen de ontwikkeling van schimmel.

Zorg voor voldoende vitamine C inname. Dit verhoogt de zuurgraad in de vagina, waar schimmels niet van houden. Meer weten over belangrijke vitaminen tijdens de zwangerschap? Lees dan ook eens het artikel het belang van vitamines tijdens je zwangerschap op onze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *