De tijd vliegt! Vind je niet? Je bent namelijk alweer 27 weken zwanger. Dat is alweer de laatste week van het tweede trimester. Na deze week heb je nog één trimester te gaan en dan kun je die kleine in je armen nemen. Vorige week toen je 26 weken zwanger was hebben we het gehad over jou baby en over jou lichaam. Vorige week zijn namelijk de ogen van de baby weer open gegaan die in week 11 waren gesloten. Ondanks dat je baby nog niet veel te zien heeft van de buitenwereld, kan hij of zij al wel steeds meer gaan opmerken, zoals geluiden en licht. Verder hebben we het gehad over de toename van je buik.

Inmiddels voel je je waarschijnlijk echt zwanger gezien het gewicht bij jou en bij de baby flink aan het toenemen zijn. Op deze pagina gaan we het verder hebben over de ontwikkelingen voor jou en voor de baby tijdens zwangerschap week 27.

Je baby – 27 weken zwanger

Inmiddels is je baby 800 gram zwaar en 34 centimeter groot. De komende weken zal er voornamelijk in het gewicht van de baby een groeispurt komen. Er moeten namelijk maar liefst een paar kilo’s nog bij komen voordat de bevalling plaats zal vinden. Ook in de lengte zal je baby verder groeien, maar relatief gezien is dit lang niet zoveel als het gewicht wat er nog bij zal komen. Dit gewicht bestaat voor het grootste gedeelte uit vetlagen om na de geboorte warm te kunnen blijven als de baby zich niet meer in het vruchtwater bevind.

Vorige week hebben we het gehad over de overlevingskansen van de baby bij vroeggeboorte op dit moment. De overlevingskans zit in week 27 rond de 90%. Echter bestaan er bij vroeggeboorte nog wel veel andere risico’s voor de baby. De baby heeft namelijk nog onvoldoende weerstand opgebouwd. Tijdens zwangerschap week 27 wordt er een start gemaakt aan het immuunsysteem van de baby. Dit is belangrijk voor de baby om bij de geboorte voldoende weerstand te hebben. Na de geboorte is het geven van borstvoeding ook een belangrijke factor om de baby op kracht te laten komen. De eerste borstvoeding heet colostrum en is gelig van kleur. Dit is echter erg gezond en zit vol met mineralen, vitaminen en eiwitten voor de baby.

Jij – 27 weken zwanger

Naast dat je baby in gewicht de komende weken flink zal toenemen zul jij ook in gewicht gaan toenemen. Dit is heel normaal! Wil je meer informatie over de toename van je gewicht tijdens de zwangerschap? Lees dat het artikel over aankomen tijdens de zwangerschap. Het is echter geheel normaal dat je tijdens de zwangerschap meer aankomt dan alleen het gewicht van je baby. Dit gewicht bestaat uit verschillende zaken en is ook voornamelijk bedoeld om reserves op te bouwen voor je baby.

De kilo’s die je tijdens de zwangerschap aankomt zullen na de zwangerschap vanzelf wel weer verdwijnen als je gezond blijft eten en normaal blijft bewegen. Voor meer informatie over afvallen na de zwangerschap kun je ons artikel lezen dat speciaal gaat over afvallen na de zwangerschap. Zo weet je precies wat jij moet doen na de bevalling om weer op het juiste gewicht te komen.

Merk je daarnaast de laatste tijd steeds vaker pijn in je bekken? Dat is namelijk niks vreemds. Wel kan dit erg vervelend voor je zijn, maar het is heel normaal als je hier last van hebt. Het is namelijk te verklaren voor de hormonale veranderingen in je lichaam. Aan het begin van de zwangerschap produceert je lichaam namelijk veel van het zwangerschapshormoon hCG. Tijdens deze periode wordt het hormoon hCG vervangen door het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor versoepeling in het spierweefsel rond je bekken. en zorgt voor bekkeninstabiliteit. Onderstaand hebben we nog een aantal tips wat je hier tegen kan doen.

Tips tijdens zwangerschap week 27 (bekkenpijn tegengaan)

Als je last hebt van bekkenpijn kun je er voor kiezen om een buikband te kopen. Een buikband draag je om je billen en om je onderrug. Deze is bedoeld voor de ondersteuning tijdens bepaalde bewegingen en om het gewicht te dragen.

Naast een bekkenband kun je oefeningen doen om je spieren op kracht te houden. Het is altijd een goed idee om samen met je fysiotherapeut oefeningen door te nemen die je lichaam op kracht houden tijdens de zwangerschap. Indien je tijdens een eerdere zwangerschap last hebt gehad van bekkeninstabiliteit dan is het sowieso een aanrader om oefeningen tegen bekkenpijn te gaan doen, zodat je de klachten ditmaal kunt voorkomen.

26 weken zwanger
28 weken zwanger

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *