Zwanger zijn en blowen: Hoe zit dat precies? In dit artikel gaan wij in op de gevolgen van het effect op het ongeboren kind. Het heeft namelijk een aantal negatieve gevolgen voor het kind waar het belangrijk is om op de hoogte van te zijn. Maar niet alleen blowen heeft slechte gevolgen, ook roken tijdens de zwangerschap en het nuttigen van alcohol tijdens de zwangerschap hebben erg negatieve effecten.

De effecten op borstvoeding

Diverse onderzoeken en studies hebben aangetoond dat blowen effect heeft op de borstvoeding. Cannabis en wiet komt namelijk binnen bij de moedermelk. Onderzoeken zijn nog niet zover dat is aangetoond wat de exacte effecten hiervan zijn op de baby. Uiteraard kan vastgesteld worden dat niet goed zal zijn voor de baby. Gezien de onduidelijkheid van het exacte effect op baby en zijn toekomst is het beste om het compleet te vermijden. Hetzelfde geldt voor drugs, alcohol en sigaretten. De gezondheid van het kind speelt een risico bij het gebruik van deze middelen. In een ander artikel op Zwangerschap-online.nl hebben we meer geschreven over drugs gebruik tijdens de zwangerschap en wat hier de gevolgen van zijn.

Het effect van cannabis

Naast dat het effect heeft op borstvoeding hebben onderzoeken ook geconstateerd dat cannabis een negatief effect heeft op vier elementen:

Bij lichamelijke effecten kan dit een verhoogde hartslag en polsslag geven. Lichaamsdelen als je armen en benen gaan hierdoor zwaarder voelen. Ook bestaat de kans dat je misselijk of duizelig wordt.

Kijken naar de cognitieve effecten, dan kan dit betekenen dat je minder goed kan nadenken en je minder geconcentreerd bent. Dit zijn voornamelijk effecten die op korte termijn al kunnen spelen. Depressie kan ook ontstaan na langdurig gebruik. En ook het geheugen zal er niet beter worden.

De exacte gevolgen van blowen tijdens de zwangerschap

Vrouwen die in het algemeen al voor de zwangerschap blowen hebben al een minder hoge kans om zwanger te raken. En tijdens de zwangerschap, zoals hierboven al is vermeld, kan het gevolgen hebben voor het ongeboren kindje. Het zou tevens zelf kunnen dat de kans op een miskraam hoger is. Al moeten onderzoeken dit nog beter bewijzen. Ten slotte is er meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een hogere kans op een wiegendood en zal de foetus minder snel groeien. Allemaal zeer ernstige gevolgen.

De verhoging op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en miskraam

Er is geconstateerd dat er meer miskramen zijn bij vrouwen die gebruik maken van cannabis tijdens de zwangerschap. Dit komt door het gevolg van een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Dit leidt toe dat er een verminderde zuurstoftoevoer naar kind is.

Ook na de zwangerschap zijn er nog gevolgen mogelijk. Het abstintentiesyndroom toont dit aan, kinderen die bloot zijn gesteld aan cannabis tijdens de zwangerschap kunnen de volgende kenmerken krijgen:

Blowen kan daarom het beste vermeden worden. Al helemaal tijdens de zwangerschap. Denk niet alleen aan jezelf, maar de situatie van je kind. Wanneer je er niet van af kunt blijven, is het belangrijk proberen af te kicken ergens. Het beste is om hiervoor contact op te nemen met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen en advies geven voor jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *