Last van rugpijn tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap heeft je lichaam het zwaar, met name je rug is erg belastend waardoor er grote kans is dat er rugpijn gecreëerd wordt in de periode dat je zwanger bent.  Circa driekwart van de zwangere vrouwen heeft er dan ook last van. Ook is de pijn voornamelijk in de lage rug. In dit artikel zullen wij dan ook op de oorzaak in gaan en tips behandelen wat je kunt doen om de pijn te verminderen.

Oorzaken van de rugpijn

Tijdens de zwangerschap passen de hormonen in je lichaam zich aan. Dit zorgt ervoor dat de gewrichtenbanden worden versoepelt, omdat dit helpt bij de bevalling. In de periode dat je zwanger bent groeit je baarmoeder veel waardoor het onderste deel van de wervelkolom meer te verduren krijgt. Dit leidt dat het zwaartepunt van het lichaam veranderd waardoor je evenwichtsgevoel zich hieraan moet aanpassen. Hierdoor ga je vaak een andere houding aantrekken, waardoor de rugpijn wordt veroorzaakt. Ook al heb je vaak het gevoel een goede houding te hebben, dit is niet zo. Je lichaam is al snel een aantal kilo’s zwaarder tijdens de zwangerschap, al helemaal in het laatste semester. Dit betekent dat je dus veel meer gewicht draagt dan je lichaam eigenlijk gewend is.

Vaak voel je de rugpijn ook als je lang hebt gezeten, gestaan of gelopen. Maar ook bij het draaien in bed zul je merken dat je rugklachten hebt. De pijn komt uit je lage rug, wat ook doorgaat naar je benen, billen en schaambot. Wat ook leidt tot bekkeninstabiliteit, waar ook meer dan de helft van de zwangere vrouwen last van heeft. Op Zwangerschap-online.nl hebben we ook een artikel geschreven met tips tegen bekkenpijn.

Naast deze oorzaak zijn er oorzaken die rugpijn kunnen veroorzaken, dit zijn namelijk een blaasontsteking, weeën en overbelasting. Tijdens de zwangerschaps is de kans groter op een blaasontsteking, een klacht hierbij kan ook zijn dat er pijn in de onderrug gevoeld wordt. Wat soms zover gaat, dat het zelfs in de zij voelbaar is. Urineonderzoek toont vaak pas aan dat dit de oorzaak is. Ook vroegtijdige weeën kunnen zorgen voor rugpijn, vaak schiet deze rugpijn er plotseling in. Het is vaak een teken dat de bevalling begonnen is.

Ten slotte kan overbelasting van je lichaam ook zorgen voor een overbelaste rug. Dit kan zijn door continue een verkeerde houding aanhouden, maar ook door een te zwaar object te tillen.

Waar je op moet letten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je ook een grotere kans op blessures en heb je meer last van vermoeidheid. Met name op de blessures is het opletten, je gewrichten en spieren zijn niet hetzelfde in deze periode. Wel is belangrijk gewoon door te gaan met sporten, maar het niet al te gek te maken natuurlijk. Fysieke sporten zijn ook zeker niet aan te raden in deze periode. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam veel meer te verduren, wat zorgt dat je meer vermoeid bent. Dit betekend dat je ook niet zoveel kan doen als normaal, waar veel zwangere vrouwen de fout in gaan. Zij hebben het gevoel hetzelfde te kunnen, wat niet zo is.

Tips tegen het verminderen van de rugpijn

Wil je wat doen aan de rugpijn? Kijk dan naar onderstaande tips. Heb je nog geen of minimale rugpijn? Probeer het dan te voorkomen door er van bewust te zijn dat je dit kunt krijgen, je kunt dan beter op de houding en verschillende punten die hieronder staan letten.

Het belangrijkste is altijd naar je lichaam te luisteren. Je voelt het zelf het beste aan. Wanneer je merkt dat je last krijgt, neem dan rust. Ga ook niet teveel activiteiten doen waarbij je moet inspannen. Maar zorg ook dat je niet dat je geen beweging meer krijgt, want beweging is erg belangrijk.

Tips: Zwangerschapsgymnastiek & Yoga

yoga oefening tijdens zwangerschapDit zijn twee gezonde manieren om goed te bewegen met je lichaam en je lichaam sterker te maken in de periode dat je zwanger bent. Zwanger en rugpijn is natuurlijk erg vervelend. Tijdens zwangerschapsgymnastiek en yoga werk je aan het versterken van je spieren die op dat moment van belang zijn. Hiermee zul je dus de rugpijn goed kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen voorkomen. De reden waarom deze twee sporten worden aanbevolen worden, is omdat deze het lichaam minimaal belasten. Een andere sport welke aan te raden is, is zwemmen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je lange rugklachten hebt, is het altijd even goed om je huisarts langs te gaan. Hij kan beter vaststellen of de klachten daadwerkelijk uit de rug of uit de bekken vandaan komen. Wanneer je plotseling een hevige pijn is het belangrijk om direct je huisarts te contacteren, het kan namelijk ook zijn dat je bekkeninstabiliteit hebt. Wanneer je in het derde semester plots last krijgt van hevige rugpijn, dan is het grote kans dat dit duid op vroegtijdige weeën. Dan is het ook belangrijk dat je snel je verloskundige contacteert.

Ook kan het verstandig zijn is contact op te nemen met een fysio, hij kan je specifieke oefeningen geven die je regelmatig kunt oefenen om je spieren te versterken. Dit zorgt dat minder last hiervan zult hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *