Stress tijdens de zwangerschap komt erg veel voor en is erg vervelend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je ongeboren kind. Je lichaam is continue aan het veranderen tijdens de zwangerschap, je zult last krijgen van zwangerschapskwaaltjes en een lichaam dat verander. Voor velen dus een stressvolle periode.
Het gevaarlijkste van stress is dat het effect kan hebben op de ontwikkeling van je kind. Velen vergelijken het ook met roken tijdens de zwangerschap, wat ook erg schadelijk is voor het kind.
Stress is natuurlijk niet iets waar je bewust voor kiest. Tijdens de stress span je je teveel in, je spieren spannen zich in, de ademhaling wordt versnelt en de hartslag gaat omhoog. Goed om te weten is dat een klein beetje stress niet ernstig is en zelfs voordelen kan bieden voor het kind, maar langdurige stress is niet gezond.
Aanhoudende stress tijdens de zwangerschap
Dit is de gevaarlijkste stress, dit kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een slechte thuissituatie, gezondheidsklachten, een burn-out of depressie. Een aanhoudende stress is vaak gedurende de hele zwangerschap. Ook andere ernstige zaken kunnen invloed hebben op je stress, denk aan familie omstandigheden of een rampzalige gebeurtenis. Tevens kunnen ook negatieve levensgebeurtenissen een factor zijn in de tress. Denk hierbij aan een echtscheiding, het overlijden van een vriend of familielid of het verliezen van een baan.
Natuurlijk is er ook ‘zwangerschap stress’. Dit is de stress die je hebt tijdens de zwangerschap waar je druk maakt over complicaties in deze periode. Hierbij kan van alles in je hoofd omgaan, zoals:
- Gaat het wel goed met het ongeboren kindje?
- Hoe gaat de toekomst eruit zien?
- Is hij wel gezond?
En zo zijn er nog veel meer zaken die je kunt afvragen.
De gevolgen van stress
Een verhoogd stressniveau kan zorgen voor verschillende complicaties. Onderzoeken hebben vaker bewezen dat het hebben van stres negatieve effecten heeft op de zwangerschap. Stress voor een langere periode kan zorgen voor een slechter immuunsysteem, wat gevolgen kan hebben voor de baby.
Een ander gevolg van langdurige stress is dat de cortisolspiegel ontregeld raakt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een ontregelde cortisolspiegel (hormoonspiegel) kan leiden tot gedragsproblemen.
Een studie onder duizenden kinderen wijst ook aan dat te hard werkende moeders die stress hebben kan zorgen dat kinderen gemiddeld 159 gram lichter zijn dan van moeders die geen echte stress hebben gehad. Het laag geboortegewicht kan ook voor ontwikkelingsproblemen veroorzaken in een later stadium.
Maak je niet druk als je een kortdurende stress hebt, dit is gewoon verschijnsel en heeft elk mens mee te kampen. Stress om een deadline halen bijvoorbeeld zal niet zorgen voor complicaties.
Omgaan met langdurige stress
Zoals hierboven al uitgelegd is stress gevaarlijk waar het lang duurt. Als je bewust bent dat je last hebt van langdurige stress is het belangrijk om dit te beperken en hier zo goed mogelijk mee om te gaan.
Wat kun je doen? Tips!
- Een goede voorbereiding is belangrijk. Tijdens een zwangerschap komt veel kijken, het is daarom goed om je voor te bereiden en je te informeren over belangrijke zaken die komen kijken.
- Lees boeken over zwangerschap, baby’s en kinderen. Zoek informatie op het internet, discussier met andere zwangere vrouwen en kijk bijvoorbeeld wat je kunt leren van hun ervaringen.
- Voor ontspanning kun je aan yoga doen, maar ook rustig werken aan je ademhaling door middel van meditatie kan je helpen. Ook een fijn bad of een rustige wandeling kan helpen.
- Zorg dat je niet te veel activiteiten hebt ingepland en genoeg rust neemt.
- Ga je niet extra inspannen tijdens de zwangerschap.
- Werk je teveel? Ook dit is vaak een slecht teken. Merk je dat je het eigenlijk niet aan kan meer? Vraag om minder uren of vraag je of bijvoorbeeld wat werk vanaf huis kan doen.
Hulp inschakelen
Het is goed om te kijken wat de oorzaak is van stress. Door de achterliggende oorzaak aan te pakken kun je hier veel beter aan werken. Je kunt ook praten met een psycholoog wat veel wordt aangeraden. Professionele hulp zorgt vaak dat je beter achter je problemen komt waardoor je het dus ook beter kunt aanpakken en uiteindelijk je stress kunt beperken. Ook kun je natuurlijk gewoon praten met een goede vriend(in) of familielid. Praten met je arts of verloskundige kan natuurlijk ook altijd.
Gezond leven
Ook een gezonde levensstijl nahouden kan je stress beperken. Probeer gezond te eten tijdens de zwangerschap door goed gevarieerd te eten en te zorgen dat je alle vitamines binnen krijgt. Maar ook genoeg slaap en rust is erg belangrijk in deze tijd, je lichaam heeft meer rust nodig dat het veel meer energie kwijt is aan je ongeboren kind. Ook beweging is belangrijk, ga niet de hele dag stil zitten. Neem af en toe een rustige wandeling of zorg voor wat beweging thuis.
Hoe ervaar jij de stress? Deel jouw ervaringen door middel van een reactie.