Om een zwangerschap te voorkomen zijn er diverse anticonceptiemiddelen verkrijgbaar. Wil je zwanger worden, dan kun je eenvoudigweg stoppen met deze middelen. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met het slikken van de pil of je besluit om geen prikpil meer te halen bij de huisarts.

Anticonceptiemiddelen

Anticonceptiemiddelen zorgen er voor dat de cyclus om zwanger te kunnen worden wordt platgelegd. Je zult dus geen eisprong krijgen en het slijmvlies in de barmoeder wordt ongeschikt gemaakt voor het eitje, die zich hierin wil nestelen. Spermacellen kunnen bovendien niet doordringen tot de baarmoeder.

Indien je stopt met de pil kun je in principe direct zwanger worden. De cyclus is dat wellicht niet regelmatig. Het uitblijven van een menstruatie hoeft overigens niet te duiden om een zwangerschap. Je cyclus moet mogelijk nog op gang komen. Om zeker te weten of je zwanger bent kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dat is misschien vervelend, dus om zwanger te worden kun je het beste de normale cyclus afwachten. Dit is ook wat veel artsen in de regel aanraden. Binnen een aantal maanden sommige vrouwen weer een normale cyclus, die 21 tot 35 dagen duurt. Indien je een jaar bent gestopt met de pil en geen regelmatige cyclus hebt, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Maak je geen zorgen als je na het stoppen van de pil niet direct een regelmatige cyclus hebt. Dat kan soms enige tijd duren.

Zwanger worden

Hoe snel je uiteindelijk zwanger wordt hangt af van diverse factoren. Sommige vrouwen zijn soms direct de eerste cyclus na het stoppen van de pil al zwanger. Bij andere vrouwen kan het soms maanden duren. Zoals aangegeven is de cyclus na het stoppen van de pil enige tijd onregelmatig en dit kan ongeveer een half jaar duren. Zwanger worden in deze periode is ondanks een onregelmatige cyclus natuurlijk wel mogelijk, maar maak je zeker geen zorgen als het iets langer duurt. Je kunt ook je eisprong checken, zodat je de kans op een zwangerschap kunt vergroten.

Als je een zwangerschap vermoedt, dan zul je met bepaalde zwangerschapssymptomen te maken krijgen. Dat is een vanzelfsprekendheid, maar ook als je gestopt bent met de pil kun je te maken krijgen met deze verschijnselen. Dit betekent niet direct dat je zwanger bent. In het geval je het zeker wilt weten kun je een zwangerschapstest halen, om er zo achter te komen of je echt zwanger bent.

Wanneer een zwangerschapstest?

Als je graag zwanger wilt worden, wil je wellicht het liefst elke dag een zwangerschapstest doen. In sommige gevallen komt het ook wel eens voor dat je ongepland zwanger bent geworden. Een zwangerschapstest kan jou vertellen of je zwanger bent of niet. Maar wanneer kun je eigenlijk het beste een zwangerschapstest doen?

Symptomen

In de meeste gevallen voordat je overtijd bent, geeft je lichaam al een aantal symptomen af. Als je zwanger bent treden er namelijk allerlei verschillende symptomen op. Het kan voorkomen dat je favoriete eten ineens niet meer lekker smaakt of dat je er misselijk van wordt. Tijdens een zwangerschap raakt je hormoonhuishouding erg in de war en dat brengt verschillende symptomen met zich mee. De symptomen kunnen zowel alleen als in combinatie met elkaar voorkomen. De volgende symptomen kunnen aantonen dat je zwanger bent:

Meestal in de eerste 12 weken van een zwangerschap kun je je misselijk voelen. Misselijkheid komt in de meeste gevallen in de ochtend het hevigst voor, gedurende de dag kan het op momenten terugkomen. Wanneer je zwanger bent maakt je lichaam progesteron aan. Dit hormoon zorgt voor een langzamere spijsvertering. Dit heeft als gevolg dat je maag langer vol blijft, waardoor je minder eetlust hebt en sneller misselijk wordt.

Gespannen borsten
In de eerste of tweede week nadat de eicel bevrucht is, kunnen je borsten zwaarder aanvoelen en worden ze gevoeliger. Tijdens de zwangerschap wordt er meer oestrogeen aangemaakt, dit hormoon heeft als werking dat je borstklieren zullen zwellen.

Vermoeidheid
Tijdens een zwangerschap moet je lichaam harder werken, hierdoor kun je eerder moe worden en heeft je lichaam meer slaap nodig.

Zwaar gevoel in de onderbuik
Tijdens een zwangerschap groeit de baarmoeder. Je baarmoeder wordt op zijn plek gehouden door banden die aan het bekken vast zitten. Tijdens een zwangerschap rekken deze banden echter uit, hierdoor kun je een zwaar gevoel ervaren in de onderbuik.

Vaker plassen
Wanneer je zwanger bent, komt het wel eens voor dat ze vaker naar de wc moeten. De oorzaak hiervan kom omdat de baby op de blaas drukt.

Zwanger of niet?

Heb je te kampen met een van de bovengenoemde symptomen dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Een zwangerschapstest kun je het beste doen één dag na dat je eigenlijk ongesteld hoort te zijn. Als je het eerder doet geeft de test vaak aan dat je niet zwanger bent, dat komt omdat er nog niet genoeg HCG is aangemaakt. Deze stof wordt door je lichaam afgegeven als je zwanger bent. Later dan één dag na dat je eigenlijk ongesteld hoorde te worden, kun je natuurlijk ook gewoon nog een test doen. Des te later je een test doet, des te betrouwbaarder de uitslag is. Naarmate je zwangerschap wordt er namelijk steeds meer HCG door je lichaam afgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *