Het hebben van alle zwangerschapssymptomen, maar toch niet zwanger zijn? Dit verschijnsel heet ‘schijnzwanger‘. Het klinkt best raar, je hebt vele symptomen en het gevoel dat je zwanger bent, terwijl dit toch niet zo is. Zelfs de eerste tekenen van een zwangerschapsbuik kun je krijgen, zonder dat je echt zwanger bent. In veel gevallen wanneer je denkt zwanger te zijn, geloof je er ook in. Het vreemde is dat dit zowel psychisch als fysiek voelt.

Symptomen van schijnzwanger

De symptomen die hebt, zijn dezelfde als de gewone zwangerschapssymptomen. Hieronder vindt je een lijst van deze symptomen:

Het is vaak erg moeilijk te accepteren wat natuurlijk erg logisch is. Het kan namelijk zelfs zijn dat je bij een echo overtuigd wordt dat er een baby is.

De oorzaak van schijnzwangerschap

Helaas is de echte oorzaak niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Het schijnt te zijn dat de vrouwen die last van schijnzwangerschap heel erg graag zwanger willen worden. En wel zo graag, dat het lichaam ook denkt zwanger te zijn. Zo werkt het ook bijvoorbeeld ook met diverse medicijnen waarvan je denkt dat ze effect hebben, maar dat deze in werkelijkheid helemaal niet werken. Toch voel je er plotseling beter bij na het innemen.

Het is dan vaak ook een grote wens van de vrouw om zwanger te worden. Ook is er een vermoeden dat het kan komen doordat er eerder een miskraam is geweest. Ten slotte kan het komen doordat er een angst is om zwanger te worden. Waardoor er continue een gedachte is dat je zwanger bent. Er speelt dan een beleving dat een vrouw niet zwanger wilt worden, maar krijgen het ‘gevoel’ dat hun lichaam dit overnemen en toch zwanger zijn.

Valt het te behandelen?

Schijnzwangerschap eindigt natuurlijk al vrij snel, meestal na circa twee weken. Wanneer een vrouw ongesteld wordt, is er vaak weer het bewustzijn dat er toch geen zwangerschap is en zullen de symptomen vanzelf weer verdwijnen. Natuurlijk kan er ook een zwangerschapstest worden gedaan waarmee het geconstateerd kan worden. Vaak bij het zien hiervan is het duidelijk. In enkele gevallen gelooft de vrouw nog dat ze zwanger is na een test en verdwijnen de symptomen ook nog niet direct. Hier valt dan ook niet echt wat tegen te doen. Hierbij spelen emoties vaak een rol en is het verstandig om met iemand hierover te praten.

Vroeger waren er meer schijnzwangerschappen, tegenwoordig een heel stuk minder. Dit komt met name doordat er tegenwoordig een zwangerschapstest is en zelfs een ‘vroege zwangerschapstest‘ waarmee eerder geconstateerd kan worden of iemand zwanger is of niet. Wat daar ook mee te maken heeft is dat een kinderloos bestaan steeds meer voorkomt. Dit betekend dat er in andere culturen vaak nog wel vaker voorkomt, waar een kinderloos bestaan nog minder is geaccepteerd.

Ook bij mannen kan schijnzwanger voorkomen, al klinkt dit misschien vreemd. Dit syndroom heet het couvade-syndroom. Onderzoek van Wetenschappers aan de Universiteit van London constateerden dat mannen ook dezelfde klachten hadden als vrouwen. Ten slotte kan het ook bij bepaalde diersoorten voorkomen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *